abonneren

MS Access 2007

Access is onderdeel van de Microsoft Office 2007-suites Professional, Professional Plus, Ultimate en Enterprise, maar is ook los te koop voor 278 euro.

In Access wordt gewerkt met vier onderdelen: tabellen, relaties, formulieren en rapporten. De ontwerper gaat aan de slag met de tabellen en relaties. Eerst worden één voor één de tabellen aangemaakt en worden de verschillende velden toegevoegd. Minpuntje is dat een invoermasker alleen is toegestaan voor velden van het type datum/tijd en tekst. Er zijn een paar maskers voorgedefinieerd, maar wilt u zelf een validatieregel opstellen, dan is dat behoorlijk lastig. Hebt u de tabellen op orde, dan kunt u de relaties aangeven. Dat kan in de 2007-versie gelukkig een stuk simpeler en uitgebreider dan in de eerdere versies. Als ook de relaties op orde zijn, is de ontwerper technisch klaar, maar zo simpel is het helaas niet. De eindgebruiker wil tenslotte niet in de ruwe tabellen werken!

Technisch gezien is een database puur een verzamelplaats van gegevens. In de praktijk bieden we de gebruiker een gelikte interface met één hoofdscherm en meerdere schermen waar hij de gewenste gegevens kan invoeren. In Access is het maken van die invoerschermen niet zo'n probleem, dat zijn de zogenoemde formulieren. Groot pluspunt is dat het maken van een formulier in Access 2007 simpeler is gemaakt; selecteer een tabel, klik op Formulier en zowaar wordt er een fraai formulier op basis van de tabel aangemaakt. Veel beter dan in eerdere versies! Dat brengt ons bij het hoofdscherm, oftewel het navigeren tussen verschillende formulieren en rapporten. Dat gaat helaas nog steeds via het 'hoofdschakelbord'. Dat is een soort leeg formulier waar u zelf knoppen op kunt slepen. Via een wizard kunt u aan deze knoppen acties toekennen, zoals 'open formulier lid'. Op dat formulier moet u dan weer een knop toevoegen met als actie 'terug naar hoofdschakelbord'. Importeren kan vanuit oudere versies van Access, Excel, Sharepoint, tekstbestanden, xml, odbc, html, Outlook, dBase, Paradox en Lotus-1-2-3. Exporteren kan ook naar al deze formaten, veel beter dan andere database programma's!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • beter relatiebeheer
  • simpeler formulieren maken
  • Nederlandstalig
  • schakelbord navigatie
Hoewel prijzig, is MS Access 2007 wel het beste database softwarepakket wat u kunt krijgen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags: