abonneren

IRISCard Pro

Op het eerste gezicht lijkt het alsof visitekaartscanners nauwelijks een ontwikkeling hebben doorgemaakt: ze zien er nog net zo uit als vijf jaar geleden. Maar de OCR-technologie is volgens fabrikanten wel sterk verbeterd. Wij testen IRISCard Pro visitekaartscanner, geschikt voor Windows en Mac.

IRIS brengt meerdere producten voor het scannen van visitekaartjes op de markt. IRISCard Pro is een kleurenscanner, IRISCard Mini scant de visitekaartjes in grijstinten en Cardiris 3 is bedoeld voor mensen die een normale scanner willen gebruiken voor het inscannen van de visitekaartjes.
Het pakket IRISCard Pro bestaat uit een scanapparaat, dat op de usb-poort van de computer moet worden aangesloten. Voordat u dit kunt doen, moet u eerst de software op de meegeleverde cd installeren. De scanner is overigens niet alleen geschikt voor visitekaartjes, maar door de hoge scanresolutie (600 dpi) ook geschikt voor het scannen van foto's. De maximale grootte van de foto of visitekaart mag 10,79 x 30,48 cm zijn, dus ook foto's van 10 x 15 cm passen er goed in. In het scanmenu vindt u opties voor het scannen van foto’s met een afmeting van 3x5 inch, 4x6 inch en een aangepast formaat. Bij de visitekaartjes kunt u kiezen voor portret- of landschapsformaat. IRISCard Pro houdt bij het scannen dan rekening met de tekstrichting. In het scanmenu van IRISCard Pro zijn nog meer instellingen te vinden: u kunt scannen met een resolutie van 200, 300, 400 of 600 dpi. Voor visitekaartjes zal 300 dpi meestal voldoende zijn. Verder kunt u kiezen voor scannen in zwartwit, grijstinten en kleur.

U kunt het scannen van elk kaartje handmatig starten, maar IRISCard Pro bevat ook een automatische modus, waarbij de scanner merkt wanneer u een visitekaartje insteekt en meteen begint te scannen. De software voert tekstherkenning uit, waarbij de gegevens meteen in de juiste velden worden geplakt. Hebt u de juiste taal ingesteld, dan houdt het programma bovendien rekening met lokale gewoontes: zo zal een postcode in Nederland altijd uit 4 cijfers en 2 letters bestaan en bevatten Engelse adressen niet altijd een straatnaam en huisnummer.
Na het inscannen kunt u de informatie in de kaartendatabase van IRISCard Pro bewaren, maar u kunt ze ook exporteren als vCard, html- of tekstbestand. Exporteren naar Outlook, Outlook Express, ACT! en Entourage is overigens ook mogelijk.

Het scannen verloopt redelijk snel: in een halfuur hebben we zo’n 100 kaartjes ‘verwerkt’. Wel gaat er bij de herkenning nog wel eens iets mis, vooral bij visitekaartjes met creatieve vormgeving. Bij visitekaartjes met wilde achtergrondmotieven heeft de software minder overigens moeite. U zult alle scans handmatig moeten doorlopen om te zien of IRISCard Pro de informatie in de juiste velden heeft geplaatst. Erg handig is het feit dat bij elk gescand visitekaartje de status kan worden aangegeven: er staan drie knoppen: Nieuw, Geindexeerd en Gecontroleerd. Aan de hand van kleurcodes is te zien welke status een kaartje heeft. De kaartjes die u nog moet controleren zijn daardoor in een oogopslag te herkennen.
De originele visitekaartjes kunt u na het scannen zonder problemen weggooien. Want ook al heeft het programma de tekst niet altijd goed herkend, u beschikt altijd nog over een natuurgetrouwe scan waarop logo's, achtergrondafbeeldingen, icoontjes en kleine lettertjes van het originele visitekaartje nog steeds te zien zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Interpreteert gegevens aan de hand van lokale gewoontes
  • Ondersteunt zeer veel talen (gesproken in 54 verschillende landen)
  • Prima tekstherkenning, zolang de tekst op het kaartje er standaard uitziet
  • Relatief duur, daardoor onbereikbaar ideaal voor veel mensen
  • Programma heeft moeite met creatief vormgegeven kaartjes
IRISCard Pro bespaart een hoop tijd bij het overtikken van de gegevens van visitekaartjes. Het scannen is bovendien geen vervelend karweitje; u kunt op elk moment even snel een kaartje ‘door de scanner’ halen. Wel zult u nog even moeten controleren of het programma geen fouten heeft gemaakt, maar dat is een kleine moeite in vergelijking met de hoeveelheid werk die u bespaart. Toch vinden we het jammer dat deze apparaatjes nog steeds relatief duur zijn, waardoor ze beperkt blijven tot een selecte groep die het geld ervoor over heeft. De groep gebruikers die wel zo’n scanner zou willen hebben maar het simpelweg te duur vindt, is veel groter.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord