abonneren

Huishoudboekje 2

Oma had een simpel huishoudboekje, dat was genoeg. Maar wij doen aan internetbankieren, we pinnen, hebben meerdere credit cards en sluiten hypotheken en leningen af: hoe hou je dan overzicht over je inkomsten en uitgave? Gelukkig zijn daar eenvoudige programma's voor. PCM kijkt naar Huishoudboekje 2 van Mindscape.

De eerste grote nadelen van Huishoudboekje 2 komen al tijdens het opstarten naar voren. Het programma heeft een kopieerbeveiliging, waardoor het alleen opstart als de cd in de cd-romspeler zit. En hoewel het aanmaken van een nieuwe gebruiker en bankrekening eenvoudig werkt, lukt het ons helaas niet om onze transactiegegevens juist in het programma te importeren. Huishoudboekje 2 ondersteunt het al eerder genoemde QIF-formaat, maar leest ons aangemaakte bestand niet goed in - terwijl concurrent Budgetbeheer er geen moeite mee had. Bovendien zien we nergens hoe we online-bankgegevens moeten importeren. Dat kan wel kloppen, want na enig speurwerk ontdekken we dat Huishoudboekje 2 gemaakt is in 2001, een tijd waarin internetbankieren nog geen gemeengoed was. De functie importeren is puur bedoeld om informatie met een ander programma uit te wisselen.

Als u toch transacties hebt ingevoerd in Huishoudboekje 2, dan blijkt dat de lijst niet te sorteren is. Vreemd is ook dat u de categorie van een transactie wel ziet in het onderdeel Rekeningen, maar niet in het onderdeel Overzicht. In Rekeningen ontbreekt weer de omschrijving van de transacties, terwijl die wel in het onderdeel Overzicht getoond wordt. Het programma zit dus rommelig in elkaar en geeft ons geen duidelijk overzicht van de transacties. Behalve transactiegegevens kunt u in Huishoudboekje 2 ook tellerstanden bijhouden van uw auto, gas-, elektriciteits- en watermeter. Verder bevat het programma een onderdeel waarin u de waarde van uw aandelen kunt opnemen. Onder de noemer Overig bevat Huishoudboekje 2 lijsten waarin een adressenlijst, boodschappenlijst en inboedellijst kunnen worden ingevoerd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • vele zaken zijn in te voeren
  • niet compatible met internetbankieren
  • importeert slecht
  • onbegrijpelijke kopieerbeveiliging
  • zeer rommelige interface
Huishoudboekje 2 bevat een hoop functies, maar blinkt nergens in uit. Een programma dat niet overweg kan met internetbankieren is anno 2008 bovendien behoorlijk achterhaald.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie