Horde Groupware 1.0

Horde 1.0 wil zich onderscheiden van de massa aan PHP-gebaseerde, open source groupware systemen. Dat lukt maar gedeeltelijk.

Een webserver, PHP een een database: meer heeft het groupware-systeem Horde 1.0 niet nodig om de complete basisfuncties van Exchange gratis aan te kunnen bieden. Adresboek, agenda, takenlijst en contactmanagement zijn naast een centrale memo- en notitiefunctie voorgeconfigureerd. De Horde Groupware Webmail Edition bevat daarnaast een webmaildienst, die echter ver achterloopt bij de mogelijkheden van Exchange achterblijft. Pluspunt: omdat Horde op PHP4 draait, is het geschikt voor alle gangbare besturingssystemen. Gebruikers krijgen toegang via de browser, dus clientsoftware zoals Outlook is niet strikt noodzakelijk.

Gebruiksvriendelijke webinterface



In de test geven alle huidige webbrowsers de bedieningsinterface correct weer. Deze is overzichtelijk gestructureerd en intuïtief te bedienen. Om een afspraak in de agenda te plaatsen is een muisklik voldoende. Complexe acties zoals herhaling of uitnodigingen aan andere deelnemers zijn pas in een tweede stap beschikbaar. Door deze minimalistische aanpak onderscheidt Horde Groupware zich van commerciële toepassingen zoals Exchange of Notes, die gebruikers vaak met hun enorme hoeveelheid functies in verwarring brengen. Goed nieuws voor overstappers: de inwerktijd en leercurve is bij Horde Groupware opvallend kort. U kunt eigenlijk meteen beginnen.

Horde Groupware-modules



De agendatoepassing Kronolith kan standaardopdrachten aan, maar meer ook niet. De kalenderweergave is vrij te kiezen: dag, werkdag, week, maand of jaar is mogelijk. Ook met wekelijkse of dagelijks terugkerende afspraken kan Kronolith goed uit de voeten. Als Groupware-functionaliteit staan ook groepsvergaderingen op het programma. Bij wijzigingen informeert Kronolith alle deelnemers via e-mail over de nieuwe status. Bij het plannen van groepsafspraken houdt het programma rekening met de al aanwezige afspraken van alle deelnemers en doet een suggestie voor een tijdstip waarop iedereen kan.

Via internet kunnen gebruikers ook op afstand hun agenda synchroniseren. Kronolith is gebaseerd op de standaard iCalendar en is dankzij iTip-uitbreidingen (RFC 2446) platformonafhankelijk te gebruiken.

Het adresboek van Horde heet Turbo. Met deze module kunt u reeds bestaande adresboeken integreren, vanuit Microsoft outlook of vanuit een centrale LDAP-server, die bedrijfsbreed als contactdatabase dienstdoet. Eenvoudige zoekfuncties helpen om contacten in grote adreslijsten te vinden. Naast de standaard aanwezige velden kunt u in Turbo eigen velden emt extra contactinformatie definiëren en optioneel de adresboekweergave per gebruiker aanpassen.

De ondersteuning van de vCard-standaard is bij zo'n programma vaste prik. Dit is een eenvoudige manier om bijvoorbeeld via e-mail een nieuwe contactpersoon toe te voegen: u accepteert het bestandje dat in de e-mail wordt meegestuurd en de velden worden netjes gevuld in het adresboek.

De taakapplicatie Nag doorstaat de test goed. Naast prioriteitsnummering voor losse taken kunt u deze ook voorzien van een kleurcode. U kunt per categorie een kleurcode aanmaken, maar ook individuele markeringen maken, bijvoorbeeld groen voor project A. De taken kunt u op naam, prioriteit, deadline en categorie sorteren. Wijzigingen in taken kan Horde via e-mail bekendmaken. De standaard vTodo zorgt dat de taken ook tussen Horde-gebruikers en de rest van de wereld uitwisselbaar zijn. Bijna alle Groupware-clients ondersteunen deze standaard.

Af en toe zijn er in Horde nog wel wat lastige fouten geslopen, die in grote productie-omgevingen niet zouden mogen voorkomen. Formaat- en toegangsproblemen zijn misschien in een team van 5 personen makkelijk op te lossen, maar in grote werkgroepen kunnen deze kinderziektes problemen opleveren.

Synchronisatie met SyncML



De synchronisatie met mobiele apparaten zoals pda's en mobiele telefoons is, net als met klassieke groupware-clients, te doen via het SyncML-protocol. Ondersteunde clients zijn Apple iCal, Mozilla Sunbird en Microsoft Outlook. In de praktijk testten we de samenwerking tussen Horde en Microsoft Outlook. Als SyncML-interface gebruiken we de Funambol-Outlook-plugin. Na een paar aanpassingen lukt de samenwerking: agenda, taken, adresboek en notities zijn makkelijk tussen Outlook en Horde te synrhoniseren. Voorzichtigheid is op z'n plaats: de synchronisatie met SyncML is in Horde Groupware 1.0 nog niet helemaal perfect. Veel SyncML-clients bevinden zich op dit moment nog in een teststadium of hebben dat nog maar kortgeleden afgesloten. Hoe ver de synchronisatie met uw groupware-client slaagt zou u zelf in de praktijk moeten uitproberen.

Diverse opties voor admins



De beheeropties van Horde Groupware variëren van het eenvoudig aanmaken van nieuwe gebruikers en groepen tot de toegang op shell-/PHP- en SQL-niveau. Het instellen van rechten is goed gedifferentieerd: naast de gangbare onderverdeling in gebruikers- en groepsrechten kunt u ook aanmaak- en gastrechten vastleggen. Verder kunt u in het rechtensysteem groepsrechten voor aparte Horde-modules of -toepassingen instellen: voor de agenda, adresboek, e-mail, notities en taken kunt u verschillende rechten per gebruiker, groep of algemene regels instellen. De shell-toegang via de administrator-interface maakt echter een onveilige indruk; een geldig administrator-account is genoeg om toegang te krijgen op shell-niveau via een webinterface. Afhankelijk van de systeemomgeving en -configuratie kan hier een aanzienlijk beveilingslek ontstaan.

Installatie alleen voor specialisten



Voor de installatie van Horde Groupware hebt u behoorlijk wat kennis van systeembeheer en het gebruikte besturingssysteem nodig. De installatie onder Linux wordt beschreven in de online documentatie, maar varieert sterk per distributie. Onder Red Hat Enterprise Linux zijn alle benodigde pakketten (RPM) via een centrale repository-server verkrijgbaar.

Na het uitpakken van de PHP-code wordt deze in de map Horde in de HTML-root van de webserver gekopieerd. Aanpassingen aan de gebruikers- en groepsrechten zijn daarbij noodzakelijk; bij systemen met een beschermingsmechanisme zoals AppArmor of SELinux wordt het lastig om te configureren - eenvoudig en intuïtief is het geenszins. Door de gebruikte ontwikkeltaal PHP draait Horde Groupware ook op Linux-systemen.

Het is ook mogelijk extra groupware-componenten toe te voegen. Naast de gangbare hulpmiddelen voor samenwerking is de bestandsmanager Golem interessant. Verder e geplande uitbreidingen zijn een bookmark-manager en een wiki-add-on.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goed alternatief voor Exchange

  • Gratis

  • Uitgebreide mailfuncties van Exchange worden niet ondersteund

Tegen Exchange en Outlook kan Horde op dit moment de strijd nog niet goed aan. Kleine werkgroepen tot 5 deelnemers kan deze groupware-oplossing zonder problemen aan. Voor grotere werkgroepen laten de stabiliteit, performance en de extra functies nog te wensen over.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten