abonneren

FileMaker Pro 9

FileMaker staat al langer bekend als een prima en uiterst gebruiksvriendelijke database voor kleine bedrijven. En toch is er in de nieuwste versie, de Pro 9, nog ruimte gevonden voor verbeteringen.

Zo is er een 'snel aan de slag'-scherm en conditionele opmaak, waarmee in één oogopslag te zien is wanneer er bijvoorbeeld te weinig voorraad is, of wanneer een jaar lang geen contact met een klant is geweest.
De grootste verbetering zit 'm in de live-toegang tot sql-databases, waardoor het pakket ook interessant wordt voor grotere bedrijven die Oracle, MySQL of Microsoft SQL Server gebruiken. Het bouwen van een mooie interface voor een sql-database is lastig, maar met FileMaker is het goed te doen. De sql-gegevensbron gedraagt zich op dezelfde manier als een eigen FileMaker-database: u kunt de gegevens doorzoeken, bewerken en automatisch laten updaten.

De andere grote verbetering is de ondersteuning voor php in FileMaker Server. Met een wizard is het mogelijk om een complete php-website te laten genereren vanuit de FileMaker-database, om zodoende gegevens uit de database via het web beschikbaar te stellen. En daar hoef je geen techneut voor te zijn: eenvoud in gebruik is het handelsmerk van FileMaker.

Nieuw in Pro 9 is verder de mogelijkheid om extra gegevens toe te voegen aan pdf's, zodat elke klant een rapport of aanbod op maat kan krijgen. FileMaker heeft het nodig om zich op dit punt te onderscheiden, want grootmachten als IBM en Oracle zagen aan de stoelpoten met gratis lichtgewicht-versies van hun betaalde databases. Deze zijn bedoeld voor bedrijven die klein willen beginnen, om later een upgrade te maken naar de betaalde versie. FileMaker heeft die ambities niet; het wil de kleine gebruiker zo goed mogelijk van dienst zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig, geen databasekennis nodig
  • nog meer functionaliteit
  • minder geschikt bij duizenden gebruikers
Voor wie een bescheiden bedrijf runt waar de noodzaak voor een database aanwezig is, is FileMaker Pro 9 zeker de aandacht waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags: