De nieuwe versie van FileMaker is sneller en maakt het mogelijk om live-gegevens van webpagina's in de database te integreren.

FileMaker heeft een trouwe gebruikersgroep, die vooral enthousiast zijn over het gebruiksgemak. Installeren en inrichten van databases is een kwestie van een paar uur en u hoeft er geen IT-specialist voor te zijn. Helaas moet u ruim 400 euro voor dit databasepakket betalen waardoor zakelijke gebruikers - vooral op het Windows-platform - al snel hun toevlucht zoeken tot MS Access dat al op hun pc aanwezig is. Toch is het de moeite waard om FileMaker eens uit te proberen. De fabrikant stelt hiervoor een 30-dagen-probeerversie beschikbaar. Om het programma te leren kennen biedt FileMaker vanaf nu ook een online Learning Center met videoworkshops en tutorials beschikbaar.

De grootste vernieuwing in versie 8.5 is de koppeling met webinformatie. U kunt realtime informatie van het web raadplegen vanuit uw database. Met het nieuwe Web Viewer Control-object kunt u webdata toevoegen aan een record of omgekeerd: met gegevens uit een databaseveld informatie van het web opvragen. Dit houdt in dat u bij het adres van een klant bijvoorbeeld een plattegrondje kunt tonen, of dat u bij een bestellijst de actuele verzendinformatie van de pakketdienst kunt bekijken. Door een koppeling naar 'live' webgegevens te maken weet u dat de gegevens in uw database altijd actueel zijn. Bovendien hoeft u de informatie niet meer handmatig in een zoekmachine op te zoeken.

In de layout van de database kunt een webviewer-vak toevoegen, waarin de gewenste informatie wordt getoond. Het toevoegen van een koppeling naar een website is niet veel moeilijker dan het aanmaken van een bookmark: u vult een webadres in of verwijst naar een veld dat het webadres bevat. U kunt bijvoorbeeld verwijzen naar een bestaand veld waarin u al de domeinnaam van een zakelijke klant hebt vastgelegd.

Er worden standaard een aantal ingebouwde links meegeleverd, bijvoorbeeld naar Wikipedia, Google Maps, MapQuest en Fedex. De praktische bruikbaarheid voor Nederlandse bedrijven laat nog wel te wensen over, want de koppeling naar Google Maps kan nog geen Nederlandse en Belgische adressen op de kaart tonen. MapQuest werkt wel, maar toont eerst een waarschuwing, voordat u een plattegrondje te zien krijgt. U kunt dit oplossen door koppelingen te maken naar lokale online kaartleveranciers. Elke website die zoek- en trefwoorden in de URL verwerkt is geschikt. Integratie van Nederlandstalige webinformatie is dus heel goed mogelijk, maar vergt wat uitzoek- en codeerwerk. Bij het maken van uw Web Viewer Control-object zult u namelijk niet alleen de juiste online informatieleverancier moeten vinden, maar ook moeten aangeven welke gegevens uit úw database in de URL moeten worden verwerkt.
Voor het beste resultaat kunt u overigens het beste naar de pda-versie of een andere mobiele versie van een website linken, om te voorkomen dat u een 'full size' website via een minuscuul venster in de layout van de database moet bekijken.

Databasespecialisten kunnen nog een stap verder gaan met het uitgebreidere pakket FileMaker Advanced. Zij kunnen interactieve toepassingen met bedrijfseigen, web-enabled applicaties tot stand brengen. Ook met een eenvoudig pakket als FileMaker is het mogelijk complexe oplossingen te bouwen.

Er is nog een andere belangrijke verbetering in FileMaker 8.5, die alleen voor Mac-gebruikers interessant is: FileMaker is vanaf nu beschikbaar als Universal Binary. Dit houdt in dat het programma native op Intel Mac’s kan draaien. Versie 8.5 is daardoor vergeleken met de vorige versie tweemaal zo snel.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Sneller werken voor Intel Mac-gebruikers dankzij Universal Binary

  • Koppelen met dynamische website, daardoor altijd up-to-date informatie

  • Webinformatie integreren met lokale informatie; daardoor minder handmatig zoekwerk

  • Bij geavanceerde toepassingen worden al snel te complex voor niet-databasespecialisten

  • Meegeleverde webdiensten niet allemaal geschikt voor de Benelux

FileMaker is een databasepakket waarmee u dankzij de meegeleverde voorbeelden snel op weg wordt geholpen. De nieuwe webintegratie is veelbelovend, maar vraagt voor praktische Nederlandse toepassingen wel wat handigheid.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten