abonneren

Filemaker Pro 10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Filemaker is razend populair op de Mac, maar minder op de pc. Dat is niet zo vreemd, want het pakket vindt zijn oorsprong op de Mac. Wel is het inmiddels uitgegroeid tot een volledig relationeel databasesysteem dat ook beschikbaar is voor Windows. Aangezien het bedrijf dat Filemaker maakt een volledige dochter is van Apple, is het pakket prachtig vormgegeven.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten
Presteert Filemaker Pro 10 net zo goed als het eruitziet?

Bij het opstarten van Filemaker Pro 10 maakt u kennis met het snelstartscherm. Dit scherm biedt direct toegang tot de meest gebruikte functies van het pakket: een bestaande database openen, gegevens importeren uit bijvoorbeeld Excel of een nieuwe database maken aan de hand van een sjabloon. Met deze sjablonen kunt u snel aan de slag. Er worden dertig sjablonen meegeleverd, waaronder een adresboek, een database voor het bijhouden van onkosten, een medisch dossier, maar ook een e-mailactie en event planning. Deze sjablonen kunt u aanpassen en voorzien van een thema om de kleuren, weergave en gebruikte lettertypen aan te passen.

Interface

Filemaker heeft een nieuwe gereedschapsbalk voor efficiënte toegang tot veelgebruikte functies. Was u in het verleden gedwongen belangrijke functies via het menu te activeren, vanaf versie 10 activeert u deze met één druk op de knop via de gereedschapsbalk. Ook nieuw is de mogelijkheid om veelgebruikte zoekopdrachten op te slaan voor hergebruik. Naast dit handmatig opslaan van uw zoekopdrachten slaat Filemaker ook de laatste tien uitgevoerde zoekopdrachten automatisch op.

Dynamische rapporten

Een belangrijke taak van Filemaker is het generen van rapporten aan de hand van de informatie in de database. In deze rapporten kunt u data groeperen, opmaken en overzichtelijk weergeven. In de vorige versies van Filemaker was het zo dat als u gegevens in de database aanpaste, u alle rapporten opnieuw met de hand moest genereren. De nieuwe versie maakt echter gebruik van dynamische rapporten die zich automatisch aanpassen als de onderliggende gegevens veranderen.

Automatiseren

Filemaker kan taken automatiseren met behulp van scripts. Een nieuwe krachtige uitbreiding hierop zijn 'script triggers', waarmee u automatisch een script kunt laten uitvoeren als de gebruiker een bepaalde actie onderneemt, zoals klikken in een veld, een waarde wijzigen of op een toets drukken.

Nog meer nieuws

Filemaker Pro bevat nu ook een interne smtp-server. Het pakket kan dus uit zichzelf e-mails versturen zonder tussenkomst van uw mailprogramma. Verder zijn er uitbreidingen in de ondersteuning van sql en odbc/jdbc. Hierdoor is het eenvoudiger geworden verbinding te maken met een externe database die zich elders op het netwerk bevindt. Ook het herstellen van beschadigde databases is verbeterd en systeembeheerders zullen blij zijn met de verbeterde ondersteuning van SMS (Windows Software Management System), zodat het pakket over het netwerk geïnstalleerd en beheerd kan worden.

Help

Het systeem heeft uitgebreide documentatie en het pakket is ook in het Nederlands verkrijgbaar. Tutorials, video's en startguides zijn volop beschikbaar op de website, maar deze zijn alléén in het Engels verkrijgbaar. Dezelfde handleiding wordt gebruikt voor zowel de Mac- als de pc-versie. Alle schermafbeelidingen in de documentatie komen echter weer van een Mac. Dit alles kan verwarrend werken als u niet al te bekend bent met databaseapplicaties.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer toegankelijk
  • goede interface
  • uitgebreide functionaliteit
  • prijzig
Filemaker Pro is door de goede gebruikersinterface, Excel-importmogelijkheden en vele sjablonen zeer toegankelijk. Ook in een bedrijfsnetwerk kan de applicatie goed van pas komen, omdat het eenvoudig op een standaardmanier gekoppeld kan worden met andere bedrijfsgegevens en deze kan gebruiken om rapporten te genereren. MS Access kan dit echter ook allemaal en is goedkoper dan Filemaker. Filemaker Pro 10 is een prachtig en krachtig pakket, maar het kan zeker geen kwaad om naar de mogelijkheden van MS Access te kijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags: