abonneren

FileMaker 12

Als onderdeel van Apple combineert databasepakket FileMaker een mooie verpakking met een prima inhoud. Versie 12 is vandaag uitgekomen en vernieuwt zowel visueel als onder de motorkap, met verbeterde containervelden en een nieuw bestandsformaat.
Score
90
  • Pluspunten
  • prima samenwerking met mobiele apps
  • standaard al goede touch-layouts
  • snel thema‚Äôs wisselen
  • Minpunten

None

Met FileMaker 12 haal je een databasepakket in huis dat zich zeker qua vormgeving de meerdere mag noemen van een pakket als Microsoft Access. De sterke samenwerking tussen de desktop- en mobiele versies is een groot pluspunt, zeker voor de (klein)zakelijke gebruiker. Door het prijskaartje leent FileMaker zich minder voor de thuisgebruiker die slechts een cd-collectie wil indexeren, maar dan kun je altijd nog aan de slag met het kleine broertje Bento.

Grafisch weten we wat we van FileMaker kunnen verwachten. Databases die je met het programma maakt, kunnen makkelijk worden voorzien van een nieuw jasje. De standaardoplossingen zijn beschikbaar in een flink aantal thema’s met verschillende kleuren en kleine details, zoals afgeronde hoeken of niet. Technisch gezien zijn de thema’s gebaseerd op css, hoewel je daar in FileMaker niets van terugziet. Thema’s kun je aanpassen en opslaan, maar daarvoor hoef je niet in de code te duiken. In de Layout-modus wissel je snel van thema door in het menu Layouts te kiezen voor Change theme. Handig zijn de Touch-varianten van de layouts, zodat je zonder al te veel moeite je database ook geschikt maakt voor de mobiele FileMaker-clients. Voor databaseontwerp zijn er een paar nieuwe tools toegevoegd. Op de Appearance-tab ken je eenvoudig een gradient toe, ook op basis van states (zoals bij de knoppen Ingedrukt/Niet ingedrukt-state). Bovendien zijn er vijf nieuwe grafiektypes.

Filmpjes

Handig zijn de verbeterde containervelden. Filmpjes, muziek, pdf-bestanden: een enorm aantal documenttypes kan worden opgeslagen in een containerveld. Met de nieuwe Interactive-functie laat je een containerveld functioneren als preview voor de bestandsinhoud. Een pdf-document of filmpje kan dan binnen de database direct bekeken worden. Containergegevens hoeven overigens niet in het databasebestand opgeslagen te worden; je kunt een externe locatie instellen, zodat ze ook vanuit andere programma’s snel te benaderen zijn.

Bestandsformaat

FileMaker 12 maakt gebruik van een nieuw bestandsformaat. Zoals bij andere software meestal ook het geval is, kun je zonder problemen je oude bestanden converteren naar de nieuwe standaard. Daarna zijn ze niet meer te gebruiken met oudere FileMaker-versies. Een bijeffect hiervan is dat je voor versie 12-databases op iOS-apparaten ook gebruik moet maken van de nieuwe apps. FileMaker Go kostte voorheen € 32 (iPad) of € 16 (iPhone), maar is sinds versie 12 gratis voor mobiele apparaten.

Mobiele database

FileMaker Go is beschikbaar voor iPad en iPhone en functioneert als mobiele client voor databases die je met FileMaker Pro hebt gemaakt. Door touch-layouts te bouwen, beschik je op de iPhone over een app-achtige ervaring. FileMaker Go 12 voegt een paar nieuwe functies toe, zoals het eenvoudig invoegen van je locatie in een databaseveld. Ook kun je video en audio opnemen met de camera van je iDevice, waarbij de bestanden direct in de database worden opgeslagen. Tot slot is er AirPlay-ondersteuning om media vanuit de database af te spelen naar AirPlay-compatibele apparaten.

Hoewel we de Engelstalige versie van FileMaker 12 hebben getest, is het pakket direct vanaf de releasedatum al in het Nederlands beschikbaar, zowel voor Windows als voor Mac OS X. Aan de verkoopprijs is niets veranderd. De instapeditie, FileMaker Pro 12, kost nog steeds € 415, tegenover € 593 voor Pro Advanced (met vooral zakelijke features). FileMaker Server, nodig voor diverse zakelijke configuraties, kost € 1188.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Databases

Tags: Databases, Filemaker