Base 3

Base is een onderdeel van OpenOffice.Org 3 en de tegenhanger van MS Access. Qua uiterlijk doet Base sterk denken aan de vorige versie van MS Access: 2003.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Als we aan een tabel, formulier of rapport werken, valt op dat een groot deel van de interface verdwijnt. Simpel wisselen tussen objecten is er niet bij, wat lastig is als u gewend bent veel vensters tegelijk open te hebben staan. Het bewerken en aanmaken van tabellen, rapporten, formulieren en relaties verloopt net als in Access, wat overstappen op Base vergemakkelijkt. Het maken van mooie formulieren vinden we zelfs overzichtelijker in Base, hoewel het niet veel scheelt. Maar er zijn ook minpunten. Zo is er geen manier om een menustructuur te maken. U moet dan ook zelf via het Database-deelvenster wisselen tussen verschillende formulieren en rapporten. Dat deelvenster verdwijnt zodra een formulier of rapport wordt geopend. Navigeren is dus nogal omslachtig. Ook invoermaskers aanmaken is lastiger dan in Access. Invoermaskers dwingen een bepaalde invoer af, zodat foutieve invoer in de database voorkomen wordt. Een wachtwoord instellen kan in Base alleen per tabel, en beschermt dan alleen tegen wijzigingen, niet tegen lezen. Importeren en exporteren is geen sterk punt van Base, hoewel databases van Ms Access 2007 wel te openen en te bewerken zijn. Echter raden we niet aan een database wisselend te bewerken met Base en Ms Access. De handleiding van Base raadt overigens aan om Calc te gebruiken om andere databases en ze als Calc bestand in te laten lezen door Base. Een onvriendelijke manier, waarop ook alle tabel- en relatie-informatie verloren gaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • maken van formulieren is overzichtelijk
  • gemakkelijk overstappen van Access naar Base
  • matige import mogelijkheden
  • navigeren gaat omslachtig
  • wachtwoord beveiliging alleen tegen bewerken van de database, niet raadplegen
Base is op zich een goede database applicatie, maar als we kijken naar de grote concurrent waarvan Base de tegenhanger moet zijn, dan kan Base niet op tegen het superieure Ms Access 2007. Maarja, Base kost weer geen 279 euro.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Databases

Tags: