Belastingaangifte doen is nooit leuk. Als u niet te veel wilt aangeven, is er software die u hierbij kan helpen. Wij bekijken het officiële programma voor belastingaangifte.

Elk jaar is het toch weer een flinke klus waar heel wat mensen met veel tegenzin aan beginnen: het doen van de belastingaangifte. Gelukkig heeft de Belastingdienst zijn best gedaan om dit karwei zo makkelijk mogelijk te maken. Versie 2009 van het meest gebruikte softwarepakket van Nederland is een uiterst duidelijk en prettig bruikbaar pakket geworden, voor zover dit van een belastingaangifte gezegd kan worden natuurlijk.

Het pakket IB2009 is beschikbaar voor zowel Windows, Mac als Linux. Wij testen de Windows- en Linux- versies van de software. Beiden kunt u downloaden via de website van de Belastingdienst. De Windows-versie wordt geleverd als een setupprogramma en de Linux-versie wordt geleverd in zowel de vorm van een tarball als in de vorm van een autopackage. Wij kiezen voor de autopackage-versie. Deze installatie verloopt ook vlekkeloos. Alle op het systeem ontbrekende gerelateerde softwarecomponenten worden automatisch geïnstalleerd en bijgewerkt door de installer.

Interface

De Belastingdienst heeft ervoor gekozen om de aangiftesoftware te voorzien van een eigen gebruikersinterface. U zult de bekende Windows-menu's Bestand, Bewerken en Beeld niet bovenin een menubalk zien staan, zoals u dat bij een Windows-applicatie gewend bent. Deze aanpak heeft diverse voordelen. Allereerst is het pakket niet afhankelijk van het besturingssysteem en ziet het er hetzelfde uit op een Mac, een Windows-pc en een Linux-machine. Op de tweede plaats wordt u met behulp van de gebruikersinterface op een slimme manier begeleid bij het invullen van uw aangifte. Op deze manier is het pakket erg robuust en wordt het eigenlijk onmogelijk fouten te maken bij de bediening van het pakket.

Toch zit er een klein schoonheidsfoutje in de gebruikersinterface onder Linux. Bij onze installatie blijkt dat een aantal teksten buiten beeld vallen en dus onleesbaar zijn. Dit lijkt ons een gevolg van een verkeerd of ontbrekend lettertype op ons testsysteem dat blijkbaar niet door de installer is gedetecteerd en geïnstalleerd. Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen door het venster met de muis iets groter te maken. Maar aangezien het pakket ook voor minder deskundige computergebruikers geschikt moet zijn, vinden we dit toch een minpunt.

Automatisch invullen

Vorige versies van het aangiftepakket konden uw persoonlijke gegevens uit een oudere aangifte overnemen als deze op uw computer aanwezig waren. Een bijzonder handige uitbreiding hierop is dat het pakket aan de hand van de bij de Belastingdienst beschikbare gegevens nu ook een flink deel van uw aangifte automatisch kan invullen. Deze optie is overigens pas beschikbaar als u ná 1 maart het pakket downloadt. Natuurlijk is het noodzakelijk dat u al deze gegevens goed controleert, zeker als er zich veranderingen in uw situatie hebben voorgedaan. De Belastingdienst weet veel van u, maar niet alles.

Feilloos

Ondanks dat het invullen van de belastingaangifte niet de populairste bezigheid in Nederland is, heeft de Belastingdienst zeker zijn best gedaan deze last zo licht mogelijk te maken. Volgens ons zijn ze hierin erg goed geslaagd. Naast de kleine foutjes in de gebruikersinterface van de Linux-versie kunnen we ons niet voorstellen hoe dit pakket nog verder verbeterd zou kunnen worden. Dit hoort ook wel, want het belang van dit pakket voor de Nederlandse en uw persoonlijke financiën is niet te onderschatten: een uiterst betrouwbaar en onfeilbaar pakket is echt een vereiste.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • zéér gebruikersvriendelijk

  • goede helpfunctie

  • zelfde interface voor zowel Linux als Windows

  • gratis

  • kost uiteindelijk toch veel geld

  • Linux-interface heeft wat kleine foutjes

We denken dat het belastinggeld dat de overheid heeft besteed aan de ontwikkeling van dit pakket goed besteed is. Wij wensen u veel plezier bij het doen van uw aangifte 2009.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten