IFA 2015: Hands-on met de Gigaset ME-smartphones

Gigaset heeft op de IFA-beurs in Berlijn de Gigaset ME-smartphonelijn aangekondigd. De fabrikant is een vertrouwde naam als het aankomt op dect-telefoons, maar duikt nu dus ook in de drukke markt van Android-smartphones. In Berlijn konden wij al even met de telefoons aan de slag voor een eerste indruk.

De Gigaset ME smartphonelijn komt in drie uitvoeringen, de budget Gigaset ME Pure (349 euro), de Gigaset ME (5 inch, 449 euro) en de Gigaset ME Pro (5,5 inch, 549 euro). De budgetvariant heeft een aluminium achterkant, terwijl de andere twee versies een glazen achterkant hebben. Om het toestel zit een dikke metalen rand. Het gebruikte materiaal geeft je het gevoel een smartphone van hoogwaardige kwaliteit in handen te hebben, alleen ligt het door zijn dikkere bouw niet fantastisch in de hand.

Fraai design

De voorkant van het toestel ziet er fraai en minimalistisch uit. De speakers zijn onzichtbaar in het glas verwerkt, maar ze zijn er wel degelijk. De achterkant daarentegen is minder fraai. In het midden zit een groot vierkant vlak waar de vingerafdruksensor in zit verwerkt en de uv-meter. Sowieso blijkt een vingerafdrukscanner aan de achterkant in praktijk een stuk minder handig dan aan de voorkant. Ook zijn er opvallende strepen op de achterkant voor de antenne, die het ontwerp niet ten goede komen.

Gigaset ME hands-on

Het toestel beschikt over een Snapdragon 810-processor, die op bijvoorbeeld de HTC One (M9) en de Xperia Z3+ voor overhittingsproblemen hebben gezorgd. Tijdens mijn korte test heb ik geen warme handen gekregen, maar hoe de processor het met zwaardere toepassingen in praktijk volhoudt is nog een vraagteken. Wel werkte alles lekker vlot: browsen, foto’s maken, scrollen. Dat mag ook wel, want de specs zijn, vooral voor zijn prijsklasse, indrukwekkend. Ook worden we blij van de usb-c-aansluiting om het toestel op te laden.

Gigaset ME hands-on 2

Alle uitvoeringen zijn uitgerust met een Full-HD scherm. De kleurweergave en helderheid van het schermpaneel zijn niet de indrukwekkendste, maar acceptabel.

Release Gigaset ME

Het lijkt erop dat de Gigaset ME toestellen een goede deal zijn. Voor een middensegment-bedrag krijg je goede specs en veel pluspunten, zoals een infraroodpoort, usb-c, dual sim (of simkaart plus geheugenkaart) en een vingerafdrukscanner. Over de Gigaset ME Pro hebben we wel onze twijfels omdat deze honderd euro duurder is dan de gewone uitvoering. Gigaset is geen bekende naam als het op smartphones aankomt, en 550 euro is dan wel een flinke prijs voor een gokje. Maar tot nu toe lijken de Gigaset-toestellen de gok waard. Meer zal duidelijk worden wanneer de toestellen later dit jaar beschikbaar komen.

Geschreven door: Jorispeterse op

Category: Preview, CES

Tags: smartphones, hands-on, ifa 2015, gigaset