Nieuwe Honor 6X is budget-zusje van Huawei

Waar Huawei steeds meer richting het topsegment aan het sturen is, houdt dochtermerk Honor de prijzen expres zo laag mogelijk. Dat resulteert al een paar jaar in prima budgetsmartphones. Op CES presenteerde Honor de 6X, een smartphone met dubbele camera voor nog geen 250 euro.

 

 

Luxe ontwerp

Qua ontwerp doet de Honor 6X denken aan zijn voorganger, de 5X. Het apparaat heeft eenzelfde metalen behuizing met een vingerafdrukscanner aan de achterkant, een 5,5 inch beeldscherm en een micro-usb-poort aan de onderkant. De smartphone voelt degelijk en premium aan en de scanner is op het eerste gezicht snel en accuraat. Honor brengt de 6X in verschillende kleuren uit, maar allemaal hebben ze een dunne zwarte rand rond het scherm die goedkoop overkomt.

 

 

Accuduur belooft veel goeds

Onder de motorkap is de Honor 6X goed voorzien. Er is 3GB werkgeheugen, 32GB opslaggeheugen, een micro-sd slot en een Kirin 655-chipset aanwezig. De telefoon draaide tijdens onze test soepel en had geen moeite met taken als het openen van apps en fotograferen. Honor belooft dat het toestel twee dagen meegaat op een acculading. De accu is met 3340 mAh bovengemiddeld groot, maar een uitgebreide test moet uitwijzen of die het inderdaad twee dagen uithoudt.

 

Dubbel plezier

Een belangrijk verkoopargument van de Honor 6X is de dubbele camera aan de achterkant. Het primaire exemplaar schiet foto’s in 12 megapixel en daaronder is een 2 megapixel camera geplaatst. In de bokeh-modus maken ze een gecombineerde afbeelding met een duidelijk scherpte/diepte-effect. Leuk is de optie om de focus achteraf te wijzigen, en zo te wisselen tussen een scherpe voor- en achtergrond. Dit werkt goed, maar is geen nieuwe functie. De Honor 6 Plus uit 2014 en andere smartphones kunnen het bijvoorbeeld ook.

 

 

Software stelt teleur

De Honor 6X draait op Android 6.0 Marshmallow, dat uit 2015 stamt en inmiddels is opgevolgd door versie 7.0 Nougat. Die software is in augustus uitgekomen, maar komt volgens Honor niet voor april naar de Honor 6X. Onacceptabel wat ons betreft, want Android 7.0 brengt veel nieuwe functies en belangrijke verbeteringen met zich mee. Huawei’s EMUI 4.1-schil die nu over Android 6.0 ligt, is bovendien niet mooi en onhandig in gebruik. Versie 5.0 is beter, maar komt tegelijk met de Android 7.0-update.

 

Voorlopige conclusie

Met de Honor 6X levert Honor een degelijke middenklasse-smartphone af, voorzien van een fraaie behuizing en goede specificaties. De dubbele camera is bovendien een leuke toevoeging en de accuduur zou bovengemiddeld goed zijn. Dat de telefoon geleverd wordt met verouderde Android-software en een matige EMUI-schil, is echter erg jammer. Als Honor dat oplost, lijkt de 6X een goede keuze voor de prijsbewuste consument.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Preview, CES 2017

Tags: ces2017, honor, 6x