Nieuwe HDMI-standaard 2.1 in tweede helft van 2017 op de markt

Er komt dit jaar een nieuwe standaard voor HDMI-kabels en -apparatuur. Dat maakt het HDMI-forum bekend tijdens CES in Las Vegas. Met de upgrade zijn hogere verversingssnelheden en videoresoluties mogelijk.

De nieuwe specificaties komen als geroepen. Veel fabrikanten zetten namelijk hoog in op Quantum Dot-tv's, hogere resoluties en ondersteunding voor HDR, Al dat mooie geweld vereist een snellere verwerking van beelddata, waarvoor niet alleen nieuwe randapparatuur van belang is, maar ook het transportmiddel waaorver al deze data verstuurd moet worden.

HDMI 2.1

De nieuwe standaard omschrijft een verhoogde bandbreedte naar 48Gbit/s, een verdubbeling van de vorige 2.0-standaard. De nieuwe standaard ondersteunt ook 4K, 5K 8K en 8K-videobeelden. De laagste standaarden kunnen met een frequentie van 120Hz worden weergeven, maar 8K-beeld blijft vooralsnog beperkt op 60Hz. De maximale resolutie voor HDMI 2.1 is 10K, maar er zijn nog geen apparaten die deze resolutie (10328 bij 7760) kunnen weergeven. De nieuwe standaard specifieert ook nieuwe audiomogelijkheden. Zo wordt Dolby Athmos, DTS:X en Auro 3D verder ondersteund.  

De nieuwe HDMI-standaard komt vanaf de tweede helft van 2017 beschikbaar, waardoor het bijna drieeneenhalf jaar na de vorige standaard op de markt verschijnt.

CES

Op de CES in Las Vegas werden deze week tal van nieuwe televisietoestellen aangekondigd, maar uit de specificaties die wij ontvingen, is het niet bekend of de tv's van Sony, Samsung en LG ook overweg kunnen met HDMI 2.1. Sommige televisies zouden met behulp van een firmware-upgrade alsnog geschikt gemaakt kunnen worden, maar het is ook afhankelijk van de toegepaste hardware of daarmee de HDMI 2.1-functionlaliteit kan worden toegevoegd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, CES 2017

Tags: hdmi, ces2017