abonneren

Dit zijn de meest opvallende producten van CES 2017

De Consumer Electronics Show in Las Vegas is in volle gang. De redactie van PCM is op de beurs aanwezig en heeft voor jou de meest opvallende trends, producten en diensten voor je op een rijtje gezet.

Smart Home

Veel fabrikanten zetten dit jaar nog meer dan ooit in op Smart Home, ofwel het slimme huis waarin alle apparaten via een eigen IoT-netwerk met elkaar in verbinding staan. LG introduceerde bijvoorbeeld de Hub Robot, een slimme robot die stemopdrachten kan ontvangen, waarmee je wasmachines en koelkasten van het merk kunt aansturen.

De Hub Robot hangt op het systeem van Amazon Elexa, een spraakherkenningssysteem dat werkt vanuit de cloud. Ook andere fabrikanten, zoals Nuance, gaan gebruik maken van dit systeem.

Velux - bedend van dakramen en zonweringen - gaat zich later dit jaar ook storten op de domotica- en smart-home-markt. Het bedrijf is daarvoor een samenwerking aangegaan met smart home-bedrijf Netatmo.

Met veel aangesloten slimme apparaten op je IoT-netwerk is het moeilijk te controleren wat al die apparaten allemaal uitspoken en welke pakketjes daarbij allemaal heen en weer over het netwerk gaan. En je weet nooit of een van die IoT-apparaten deel uitmaakt van bijvoorbeeld een botnet. Antivirusleverencier Norton biedt daarvoor een handige oplossing: een router die al je netwerkverkeer in de gaten houdt en verdachte apparaten automatisch kan loskoppelen van je bestaande thuisnetwerk.

Mesh-netwerken

Een mesh-netwerk is een draadloos netwerk dat via verschillende access points naadloos in elkaar overgaat, zonder dat daarbij de wifi-verbinding verbreekt. Draadloze mesh-netwerken worden al langer toegepast in kantoorpanden, ziekenhuizen en hotels, maar ook voor thuis kan het interessant zijn. Tal van fabrikanten op de CES toonden daarom maar al te graag hun 'Whole Home'-producten, waarbij diverse wifi-modules voor een naadloze wifi-verbinding kunnen zorgen. TP-Link komt met de Deco M5 en Deco M5 Plus-routers om deze markt te bedienen en oo Linksys introduceert een aantal nieuwe mesh-netwerk-apparaten.

Televisies en HDR

2017 wordt het jaar van de Quantum Dot- en Nano Cell-tv's, als het aan Samsung en LG ligt althans. Televisies worden alsmaar dunner, dankzij verfijnde technieken en waarbij de centrale processor en smart-tv-gedeelte zich niet meer in het beeldscherm zelf bevindt, maar in een afzonderlijke kast die je verder weg van de televisie kunt plaatsen. En omdat niet iedereen het prettig vindt om overal kabels te kunnen zien, heeft Samsug zelfs een doorzichtige kabel ontwikkeld om haar tv's aan te sturen.

HDR - High Dynamic Range - is het nieuwe toverwoord voor televisies. Met HDR kunnen nog betere beelden worden getoond, waarbij kleuren volgens de fabrikanten van je scherm afspringen en het contrast hoger is. Ook Sony zet in op televisies met HDR, zoals de nieuwe Bravia 4K-modellen.

Slimme auto's

Het aantal slimme auto's was dit keer op een hand te tellen, maar het is duidelijk dat veel hardwarefabrikanten energie hebben gestoken in de ontwikkeling van zogeheten 'driver assist'-technologie, oftewel apparaten die de bestuurder helpen autorijden, maar dit niet helemaal van ze overnemen. Tesla's AutoPilot gaat daarmee wellicht juist een stuk verder, maar de meeste fabrikanten geloven dat de bestuurder de controle over de auto moet blijven houden, maar wel ondersteund kunnen worden door extra informatie.

Zo gaat spraakherkenningsbedrijf Nuance zich begeven op de automotive-markt door haar spraakherkenningstechniek open te stellen voor autofabrikanten. De Dragon Drive Connected Car-technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk voor medepassagiers te interacteren met de verschillende systemen van slimme auto's.

Bijzondere gadgets

Natuurlijk zijn we ook bijzondere apparaatjes tegengekomen, maar ook producten waarvan wij ons afvragen wat je er nu echt aan hebt. Zoals bijvoorbeeld de slimme haarborstel van L'oreal, die je aan de hand van vibraties kan vertellen of je je haar goed kamt. Hou je van vissen? Dan kun je met behulp van deze onderwaterdrone makkelijker vissen vangen en zien wat er onder water gebeurt.

Op zoek naar een mooie nieuwe gaminglaptop? Razer maakt je alvast lekker met deze wel heel bijzondere conceptlaptop, met drie 17,3 inch schermen in één.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, CES 2017

Tags: ces 2017, gadgets