ASUS Zenfone AR - Toekomstbestendige smartphone

ASUS duikt in de toekomst met de Zenfone AR, een smartphone die zowel AR als VR ondersteunt. Het werkt samen met Google's Daydream- en Tango-projecten. Is de Zenfone AR ook nu al een goede telefoon?

Lees alles over CES 2017 op onze speciale verzamelpagina.

 

Uitstekend beeldscherm

De ASUS Zenfone AR is met zijn 5,7 inch beeldscherm een forse smartphone, en is daarom lastig met één hand te bedienen. Het toestel met vingerafdrukscanner heeft een behuizing van metaal en leer en voelt stevig en luxe aan. De vele camera’s en sensoren die aan de achterkant geplaatst zijn voor de Tango-technologie, zijn netjes weggewerkt en geven de Zenfone AR een futuristisch uiterlijk.

Het 5,7 inch display maakt gebruik van een oled-paneel, dat zorgt voor fraaie kleuren en een diepe zwartweergave. De qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels) geeft een haarscherpe weergave en ook op andere onderdelen scoort het Zenfone AR-scherm tijdens onze eerste indruk erg goed.

 

 

Tango-toepassingen vereisen veel rekenkracht

Dat geldt ook voor de hardware van de smartphone. ASUS heeft de Zenfone AR voorzien van een krachtige Snapdragon 821-chipset, maar liefst 8GB werkgeheugen en een 3300 mAh accu. De indrukwekkende specificaties zijn nodig omdat de Tango-toepassingen veel rekenkracht en stroom vragen. De Zenfone AR lijkt dat goed aan te kunnen en handelt ook normale apps razendsnel af. Het ufs 2.0-opslaggeheugen is 32GB, 64GB, 128GB of zelfs 256GB groot. Er is ook een micro-sd-slot aanwezig, net als een usb-c-poort met snellaadondersteuning en een nfc-chip.

De software is minder fijn in gebruik, wat te wijten is aan ASUS’ drukke ZenUI 3.0-schil die over Android 7.0 (Nougat) heen is gelegd. ZenUI verandert veel zaken, voegt allerlei ASUS-apps toe en oogt kinderachtig. Er zijn ook apps voor Google Tango (AR) en Daydream (VR) geïnstalleerd en die komen gelukkig wél van pas.

 

 

Tango-camera’s

Het onderscheidende element van de ASUS Zenfone AR zijn de Tango-camera’s aan de achterkant. Naast een 23 megapixel camera vind je daar diverse dieptecamera’s en tal van sensoren die gezamenlijk ondersteuning bieden voor Augmented Reality-toepassingen. Zo kun je Ikea-meubels in je lege kamer projecteren, een virtueel spelletje spelen op bed of nieuwe kleding passen. Het Tango-ecosysteem is nog jong en de Zenfone AR is pas de tweede smartphone die ermee overweg kan. De bestaande toepassingen zijn aardig tot goed uitgewerkt en maken de Zenfone AR een veelzijdige en toekomstbestendige smartphone, maar Tango’s succes hangt af van de nieuwe apps die de aankomende maanden (en jaren) komen.

 

 

Voorlopige conclusie

ASUS heeft met de Zenfone AR een uitstekende smartphone met toffe functies in handen, maar brengt hem pas in het tweede kwartaal uit. De prijs is nog onbekend en we weten ook niet of hij naar Nederland komt.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Preview, CES 2017

Tags: asus, hands-on, ces2017, zenfone ar