abonneren

Sony NEX-6

Op de nieuwste systeemcamera van Sony kan je allerlei ‘apps’ installeren. Maar heb je daar ook iets aan?

In de NEX-familie nestelt de nieuwe NEX-6 zich tussen de NEX-5R en de NEX-7. Hij deelt de 16-megapixel beeldsensor van de NEX-5R en kan evenzeer in een draadloos netwerk gebruikt worden. Qua vormgeving en bediening leunt hij dan weer meer naar de NEX-7. Hij bevat een haarscherpe elektronische zoeker en is daardoor beter te gebruiken in fel zonlicht, wanneer de zichtbaarheid van het uitklappende 3 inchscherm minder goed is.

Rechtsboven op de NEX-6 staat een groot keuzewiel voor de opnamestand. Er zijn de twee automatische opnamestanden: Slim automatisch en Superieur automatisch, maar het is niet erg duidelijk welke je nu het beste kiest. Daarnaast zijn er een programmastand, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze en een manuele modus. Het diafragma en de sluitertijd stel je in met de wieltjes boven- en achterop de NEX-6. Achterop de camera staan knopjes waarmee je onder meer de gevoeligheid en belichtingscompensatie aanpast, en een functietoets naast de ontspanner geeft snel toegang tot andere veel gebruikte instellingen, zoals witbalans en autofocusgebied.

Draadloos netwerk

De NEX-6 heeft dus wifi aan boord. Schakel je deze functie in, dan gaat de camera op zoek naar draadloze netwerken. Het is wel bijzonder lastig om via het draaiwieltje een wachtwoord in te voeren met een mix van hoofd- en kleine letters en cijfers. Waarom heeft de NEX-6 geen aanraakscherm, zoals de NEX-5R? Wanneer je eenmaal het draadloos netwerk aan de praat hebt gekregen, kan je PlayMemories Camera Apps downloaden en installeren. Je hebt daarvoor een Sony Entertainment Network-account nodig, dus moet je opnieuw een accountnaam en wachtwoord invoeren.

Het aanbod aan apps is op dit moment erg karig. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen. Bovendien zijn ze niet allemaal even nuttig. Met de app Intelligente afstandsbed. kan je de camera bedienen vanaf een smartphone waarop de gratis app PayMemories Mobile staat. Met deze app kan je alleen afdrukken en de belichtingscompensatie instellen, maar bijvoorbeeld niet de sluitertijd of het diafragma aanpassen. De app Fotoeffect+ voegt instelmogelijkheden toe aan de ingebouwde effecten van de NEX-6, zodat je bijvoorbeeld meer controle krijgt over het miniatuureffect. Er is ook een app om foto’s te retoucheren of ze op Facebook te plaatsen.

Bijbetalen?

Een beangstigende vaststelling is dat sommige betaalde apps functies toevoegen die eigenlijk standaard in een camera als de NEX-6 hadden moeten zitten. In het menu is er een optie zichtbaar om ruisonderdrukking bij lange sluitertijden (meer dan 1 seconde) toe te passen, maar om die te gebruiken moet je vijf euro neertellen. Straks moeten we nog bijbetalen om in zwart-wit of in raw-formaat te mogen fotograferen. Dat camera’s wifi aan boord krijgen is alleen maar toe te juichen. Dat fabrikanten de mogelijkheden van een camera inperken om ze via betaalde apps te laten activeren, is dat veel minder.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: systeemcamera