Samsung Galaxy Camera

De verkoop van gewone compactcamera’s daalt. Iedereen heeft immers een camera op zak, in de vorm van een smartphone. Maar de compacte camera is nog niet dood. Door alle trucs van een smartphone in een camerabody te stoppen, krijg je een bijzonder fototoestel met veel mogelijkheden.

Samsung pakte op IFA groots uit met de Galaxy Camera en ook tijdens de voorbije feestdagen kon je de reclame voor dit forse fototoestel bijna niet missen. Het Koreaanse merk vindt het duidelijk een belangrijk apparaat voor zijn bottom-line. Maar wat probeert Samsung ons nu hier te verkopen?

De marktetingafdeling roept natuurlijk ‘een revolutie’, wat in dit geval een beetje te sterk statement is. Niettemin is de Galaxy Camera van de drie toestellen in deze test de camera die het verst gaat in het samensmelten van fototoestel met smartphone. Het label ‘Galaxy’ verraadt het al een beetje, want dit is de naam die op de Android-smartphones van Samsung staat en het merk wil dus duidelijk de verwantschap met deze succesvolle producten in de kijker zetten – denk aan de spectaculair goedverkopende Galaxy SIII bijvoorbeeld. Toch oogt de Galaxy Camera helemaal als een compactcamera, met de aantekening dat de behuizing wel héél groot is. De body meet 129 x 71 x 19 mm, toch een formaat dat niet in elke jaszak zal passen. Het gewicht van 300 gram is ook niet min, maar ook niet extreem lastig. De verklaring voor de XL-afmeting vind je aan de achterkant, in de vorm van een 4,8-inch capacitief aanraakscherm. Het is een prachtig 720p-scherm, dat met een pixeldensiteit van 306ppi haarscherp overkomt. Het scherm is een enorme troef: niet bepaald omdat je dan foto’s groot kan bekijken, maar wel omdat de bediening van dit Android-toestel er heel wat gebruiksvriendelijker door wordt. Op dit schermpje zie je alle apps duidelijk verschijnen en het is geen probleem om ze te bedienen. 

Het tweede grote pluspunt is de aanwezigheid van een sim-slot, zodat je de Galaxy Camera overal kunt gebruiken waar een mobiel netwerk is. Er is ondersteuning voor hsdpa-3G, wat garant staat voor een vliegensvlugge verbinding. Inmiddels is er al sprake van een versie van de Galaxy Camera met het nóg snellere LTE, maar die hebben we vooralsnog niet zien opduiken. Uiteraard kan je het toestel zonder sim-kaart gebruiken en enkel vertrouwen op wifi.

Het opstarten en configureren van de Galaxy Camera is identiek aan een Android-telefoon. Je koppelt het dus liefst aan een Google-account, wat nodig is om nieuwe apps te downloaden of beelden op Picasa-web te plaatsen. Iedere keer dat je de uitgeschakelde camera start, moet je trouwens de pincode van de sim-kaart invoeren. 

De Galaxy Camera draait Android 4.1 Jelly Bean, een zeer recente versie. Het toestel is dus helemaal bij en kan eigenlijk alles wat een moderne smartphone kan. In sommige menu’s merk je dat ook letterlijk, want plots wordt er verwezen naar ‘telefoon’ in plaats van ‘camera’. Een verrassend gevolg is dat je de Galaxy Camera via de hotspot-functie van Android kunt gebruiken om een 3G-verbinding via een wifi-netwerkje te delen met andere toestellen. Niet echt een alledaags gebruik, maar misschien wel nuttig op vakantie of bij een uitstapje.

De Galaxy Camera is een zeer aangenaam toestel om te gebruiken, wanneer je tenminste kunt wennen aan het grote formaat. Dankzij het grote scherm kan je gemakkelijk een foto kadreren en ook de interface laat zich prettig bedienen. Omdat de menu’s afgestemd zijn op mobiele toestellen, lijken zaken als het overzicht van genomen foto’s en camera-instellingen naar de achtergrond geduwd. Je kiekjes bekijk je bijvoorbeeld in de Gallerij-app, waar je ook albums van Picasa ziet verschijnen. Anderzijds is het een fluitje van een cent om Dropbox zodanig in te stellen dat alle nieuwe foto’s automatisch naar je pc worden doorgestuurd.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

3G

Android-interface

snelheid camera

Minpunten

prestaties bij weinig licht

formaat behuizing

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten