abonneren

R8

De compacte R-serie van Ricoh krijgt zo nu en dan een uitbreiding; het design blijft vrijwel altijd hetzelfde. De nieuwe R8 is een stijlbreuk en laat Ricoh van een andere kant zien.

De nieuwe Ricoh R8 is wat groter dan zijn voorganger, de Caplio R7, maar de camera voelt degelijker aan en is ook van steviger materiaal gebouwd. Ricoh heeft voor de R8 de sensor van acht naar tien megapixel vergroot.

In het gebruik toont de R8 zich verrassend eenvoudig dankzij zijn functionele ontwerp, intuïtieve selectieknop en overzichtelijke menu's. Onder geen enkele omstandigheid hoeven we eindeloos door menu's te lopen om iets in te stellen, alle belangrijke mogelijkheden zijn altijd beschikbaar tijdens het fotograferen. Qua features is de camera wat afgeslankt ten opzichte van zijn voorganger, maar de meest belangrijke (gezichtsherkenning, anti-shake) zijn natuurlijk gebleven.

De R8 biedt een traditionele aanpak dankzij de selectiering rondom de sluiterknop. Deze ring dient eveneens als zoomring. De rechterzijde van de behuizing is voorzien van een rubberen grip, waardoor de bedieningstoetsen vrij natuurlijk onder de duim komen te zitten. De belangrijkste vierwegstoets brengt een on-screen menu naar voren, waarin instellingen te wijzingen zijn als belichtingscompensatie, iso en witbalans. Omdat het menu doorschijnend is, ziet u meteen wat het effect van een instelling is.

Een 2.7-inch tft-scherm siert de achterzijde van de camera. Het display geeft een uitzonderlijk scherp beeld, dankzij de resolutie van 460.000-pixels. Dit is tweemaal zo veel als we gewend zijn van dit soort camera's. Vreemd genoeg geeft Ricoh de gekozen fotostand niet weer op het tft-scherm, waardoor we even bovenop de camera moeten kijken om te zien in welke stand we fotograferen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudig in het gebruik
  • Duurzame constructie
  • Hoge-resolutie display
  • Camera reageert snel
  • Camerastand niet zichtbaar op lcd-scherm
  • Geen handmatige belichtingsstanden
Over de nieuwe R8 van Ricoh kunnen we kort zijn: we zijn niet enorm onder de indruk, maar zeker niet teleurgesteld. We hebben wel eens betere foto's uit een compactcamera getoverd, maar we kunnen zo een aantal concurrenten aanwijzen die stukken slechter presteren. Dankzij de prettige bediening van de R8 zal het niet veel moeite kosten om fatsoenlijke foto's uit de camera te toveren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: