abonneren

R10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Bij zijn lancering bracht de Ricoh R8 ons veel vernieuwing, om maar niet te spreken over het compleet nieuwe uiterlijk. Een upgrade van de R8 naar de R10 is eerder een spelletje zoek-de-tien-verschillen...

De R8 en de R10 delen vrijwel dezelfde behuizing, beide modellen maken gebruik van een tien megapixel-sensor en ook de 28mm groothoeklens met 7.1x optische zoom is hetzelfde gebleven. De belangrijkste features op de R10, zoals een dubbele beeldstabilisator en gezichtsdetectie, zagen we ook al op de R8.

Wanneer we maar lang genoeg naar de specificaties staren, wil er eindelijk het besef in dat de camera's toch niet identiek aan elkaar zijn. Maar het gaat dan wel om subtiele verschillen, die vooral zichtbaar zijn aan de achterzijde van de camera. Het grootste verschil is het haarscherpe lcd-scherm, dat gegroeid is naar 3-inch met behoud van hetzelfde aantal pixels: 460.000.

Ook zien we een extra knop op de camera terug, 'Fn' genaamd. Hoewel deze button zelf aanvankelijk niets doet, is het mogelijk om er functies aan toe te wijzen. Zo is het mogelijk om tijdens het fotograferen de autofocus van de camera te verleggen zonder de camera zelf te bewegen.

Andere verbeteringen zijn alleen te vinden wanneer we in de cameramenu's spitten. Een feature die de R10 leent van de highendcamera's GR Digital II en GX200 is de accelerometer, die gebruikt wordt als een soort waterpas. U kunt dus onmiddelijk zien of u de camera recht houdt. Uiteraard wordt de sensor ook gebruikt om beelden naar de juiste stand te roteren wanneer u ze terugkijkt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • bouwkwaliteit
  • beeldkwaliteit
  • veel mogelijkheden
  • groot zoombereik
  • weinig verschil met de R8
  • geen handmatige stand
De R10 voelt dankzij zijn solide bouw aan als een echte camera, niet als een stuk speelgoed of een mode-accessoire. De foto's die de camera neemt hebben een bijpassende kwaliteit. De camera is daarmee bij uitstek geschikt voor amateurfotografen die iets meer creatieve mogelijkheden willen dan bij vergelijkbare camera's. Ondanks het grote aantal mogelijkheden blijft de camera eenvoudig te bedienen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: