abonneren

Pro815

Een compactcamera in een spiegelreflexuitvoering.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De 8-megapixel Samsung Pro815 is een buitenbeentje. Het is een grote en relatief zware camera, die beter te vergelijken is met een spiegelreflex dan met een compactcamera. Hij is dan ook in alle opzichten een recordhouder: met maar liefst 15x optische zoom (28-420mm kleinbeeld), een gigantisch 3,5-inch lcd-scherm achterop en ook nog een lcd-scherm bovenop voor als u laag bij de grond wilt fotograferen (de grote lcd is niet opklapbaar).

De beeldkwaliteit is zonder meer goed, zolang u niet boven 200 ISO komt. Bij 400 ISO wordt er al flink wat ruis zichtbaar. Het belangrijkste nadeel van deze gigant is dat uitgerekend deze camera geen beeldstabilisatie heeft. Daardoor kan fotograferen bij 420mm eigenlijk niet meer uit de hand. Samsung heeft weliswaar een speciaal systeem ingebouwd dat de sluitertijden versnelt door de ISO-waarde op te krikken als er sterk wordt ingezoomd, maar het zoekerbeeld wordt zó onrustig dat het toch niet echt een alternatief is voor beeldstabilisatie.
Dit is een serieuze camera voor serieus gebruik; dat betekent dat u een statief zou moeten gebruiken in de uiterste zoomstand.
Samsung levert Digimax Reader en Digimax Master software mee om beelden te ordenen en/of te bewerken. Daarmee zijn ook raw-beelden te gebruiken, maar Adobe CameraRAW produceert daarmee duidelijk betere resultaten dan deze software, dus voor optimale kwaliteit is Photoshop (of Photoshop Elements) aan te bevelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Extreme zoom
  • In vreemde camera posities bruikbaar.
  • Geen beelstabilisatie
  • Groot en zwaar
Een extreme camera die in veel opzichten vergelijkbaar is met een spiegelreflexcamera. Jammer dat door het ontbreken van beeldstabilisatie de extreme zoomcapaciteit alleen met een statief bruikbaar is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Laatste Vacatures