abonneren

Powershot SX200 IS

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Specificaties
De Canon Powershot SX200 IS is de opvolger van de vorig jaar verschenen SX100. Meest opvallende verschil is zijn uitermate compacte vormgeving voor een camera met indrukwekkende 12 x optische zoom. In dikte scheelt het maar liefst 9 mm. De camera is grotendeels uit kunststof vervaardigd en in diverse metaalachtig aanziende kleuren verkrijgbaar.

Het is een heel moderne camera met Canons nieuwste Digic 4 processor, wat merkbaar is in zijn snelheid en mogelijkheden. Zo is de camera onder vrijwel alle omstandigheden behoorlijk snel. Opstarten inclusief het uitklappen van de flitser en het uitschuiven van de lens, doet hij binnen 1,2 seconden. Repeterend fotograferen doet hij in onze metingen met 0,7 beelden per seconde non/stop. Scherpstellen met de autofocus gaat rap en een shutterlag is niet hinderlijk waarneembaar.

Ruis

Voordeel van de snelle processor is ook dat Canon voor de maar liefst 12 megapixel sensor voldoende ruisreductie kan toepassen. Tot ISO 640, dit is een waarde die de camera zelf automatisch nogal veel gebruikt, is de ruis onder lichte omstandigheden prima en onder donkere omstandigheden heel acceptabel. Daarboven neemt de scherpte van de beelden zichtbaar af.

Beeldkwaliteit

Dankzij de beeldstabilisatie levert de 12 x zoomlens van 30 mm groothoek tot 330 mm tele over het algemeen uitstekend scherpe beelden af. Jammer is wel dat de lichtsterkte van de lens iets minder is geworden ten opzichte van zijn voorganger. De beeldkwaliteit van de foto’s is goed, met uitstekende kleuren, goede scherpte en weinig afwijkingen. Bij hoge contrasten willen er nog wel in geringe mate paarse randjes (purple fringing) optreden.

Gebruiksgemak

De camera is geschikt voor gebruik door werkelijk iedereen. Zo is er een zogenaamde easy-mode voor beginners en een auto-mode waarin de camera alles automatisch doet. De camera maakt daarbij gebruik van een scenedetectie waarmee alles optimaal wordt ingesteld. Het verschil tussen beide modes is, dat er in de easy-mode wekelijk niets kan worden ingesteld met uitzondering van het het uitschakelen van de flitser, terwijl er in de auto-mode nog de nodige gebruiksfuncties instelbaar zijn.

Programma

Naast deze modi zijn er voor ieders voorkeur programma- en scene-instellingen en de gebruikelijke handmatige voorkeuzeprogramma’s. De bediening daarvan gebeurt met de bij Canon gebruikelijke draaiwielen en meer keuzeknoppen wat het geheel goed maar niet altijd even gemakkelijk bedienbaar maakt. Ondanks dat er hier en daar wat hulp geboden wordt, zijn er zeker in de diepere menulagen nog veel instellingen waar u de gebruiksaanwijzing bij zult moeten pakken om de juiste keuze te bepalen.

Geavanceerd

Zoals tegenwoordig gebruikelijk biedt de camera de gebruiker indien gewenst automatische hulp bij het fotograferen zoals gezichtsherkenning, fronsdetectie, tegenlichtcorrectie en rode ogencorrectie.

Filmen

Behalve fotograferen in een gigantische resolutie kan deze camera ook heel goed filmen en dat zelfs in 720p hd breedbeeldformaat. Met 30 frames per seconde levert dit fraaie beelden op die via de mini-hdmi aansluiting rechtstreeks op de moderne hdready televisie afspeelbaar zijn.

Display

Het display is met 3 inch behoorlijk groot. Het is helder een heeft een goede resolutie en kijkhoek, waardoor het onder vrijwel alle omstandigheden goed bruikbaar is. Ook biedt het display redelijk wat informatie. U zult het daar ook mee moeten doen want een optische zoeker zit er bij een camera in dit compacte formaat niet meer in. Irritant is, maar er valt mee te leven, dat de uitklapbare flitser altijd uitgeklapt is, ook als de flitser niet gebruikt wordt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • beeldkwaliteit
 • 12 x optische zoom
 • bijzonder compact
 • display
 • volledige handbediening
 • hd video
 • flits opladen traag
 • geen optische zoeker
 • geen zoom bij het filmen
Een uitstekende door iedereen te gebruiken veelzijdige camera. Door zijn compacte formaat is de Powershot SX200is gemakkelijk mee te nemen, wat het een ideale reiscamera maakt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: