abonneren

Optio M60

De Optio M60 van Pentax is klein, elegant en bevat een 10-megapixel sensor. Des te verrassender is de adviesprijs van € 159.

Ondanks het gebruik aan ruimte op de camera, heeft Pentax prima werk geleverd om de bedieningsknoppen bruikbaar te houden. De camera ligt ook lekker in de hand. We zijn onder de indruk van de ingebouwde vijfvoudige zoomlens -- in een dergelijk kleine behuizing ligt zo'n lens niet voor de hand. De opstarttijd is indrukwekkend en de Optio M60 kan zijn eerste foto binnen vier seconden schieten.

Wie wat meer controle over zijn foto's wil kan de witbalans op één van de vier voorkeursstanden zetten, of het zelfs handmatig instellen. Verschillende focusstanden zijn voorhanden, evenals belichtingscompensatie en handmatige iso-instellingen van 64 tot een extreem korrelige 6400.

Zoals gebruikelijk is Pentax helemaal losgegaan met de scènestanden. Er zijn er maar liefst 24 aanwezig, waaronder Huisdier, Kinderen en Bloemen, maar tijdens onze test blijkt de automatische stand onder vrijwel alle omstandigheden nauwkeurige resultaten te leveren. Gezichts- en glimlachherkenning werken prima; wanneer geactiveerd, maakt deze laatste automatisch een foto wanneer het aan het gebit een glimlach detecteert. Pentax heeft ook knipperdetectie ingebouwd; deze geeft een waarschuwing wanneer het denkt dat uw onderwerp zijn ogen dicht heeft. In onze bevindingen blijkt deze mogelijkheid wat aan de onbetrouwbare kant.

Nemen we de absurd lage verkoopprijs van de Optio M60 in overweging, dan is de fotokwaliteit zeer redelijk te noemen. Pas wanneer we een close-up bekijken, zien we flink wat ruis en compressie optreden. Dat de camera regelmatig voor een onnodig hoge iso-stand kiest, zelfs bij daglicht, maakt dit er zeker niet beter op.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • klein
  • goedkoop
  • aantal handmatige instellingen
  • ruis en compressie zichtbaar
  • camera kiest vaak te hoge iso-stand
Eerlijk is eerlijk: de Optio M60 is geenszins een perfecte camera, maar voor zijn lage prijs krijgt u verrassend veel mogelijkheden en een redelijke beeldkwaliteit.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: