In vergelijking met het gros aan 12-megapixel-camera's dat nu in de winkel ligt, ligt de prijs van de Optio A40 aan de top van dit segment. Biedt deze camera voldoende features om de extra kosten goed te praten?

De Optio A40 heeft een aantal kenmerken die hem doen onderscheiden van zijn concurrentie. Zo valt allereerst de SR (Shake Reduction)-tool op. Door middel van een sensor binnenin de camera verschuift het SR-mechanisme de ccd-sensor om de bewegingen van de camera (vooral een probleem bij maximale zoom) te compenseren. Het SR-mechanisme is in te schakelen wanneer de camera denkt dat het nodig is, of handmatig door de Preview-knop bovenop de camera in te drukken.

Pentax heeft ook een 'dynamic-range compensation'-tool ingebouwd. Het idee hierachter is dat de camera, wanneer deze functie ingeschakeld is, onderbelichte delen van het beeld wat helderder maakt zonder dat dit de rest van het beeld beïnvloedt. In onze tests werkt dit tot op zekere hoogte: donkere vlakken worden inderdaad beter verlicht, maar door de flink hogere beeldruis die deze techniek veroorzaakt zijn we niet overtuigd van deze functie.

Verder kent de Optio A40 aantal geavanceerde functies als een live histogram, een voorkeuzestand voor de sluitertijd en een handmatige stand. Vreemd genoeg mist een voorkeuzestand voor het diafragma. Gezichtsherkenning ontbreekt natuurlijk niet op deze camera: de Optio A40 herkent gezichten en zorgt dat ze goed belicht en in focus zijn.

Over het algemeen genomen is de beeldkwaliteit goed. De kleuren zijn levendig en de camera maakt meestal een goede keuze voor de belichting van een scene. Wel heeft de camera de neiging om een hogere iso-stand te selecteren dan nodig, waardoor sommige foto's meer ruis bevatten dan nodig is. Een ander manco dat we al vaker gezien hebben bij Pentax-camera's is dat de scherpte ietwat terugvalt in de linker bovenhoek van het beeld. Gelukkig valt dit eigenlijk alleen bij nabewerking in Photoshop op.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede kleuraccuraatheid

  • Klein en licht

  • Veel mogelijkheden

  • Dynamic-range compensation heeft nadelen

  • Kiest vaak voor te hoge iso-waarde

Hoewel sommige functies van de Optio A40 de camera alleen op papier meerwaarde geven, werken een aantal andere functies (zoals de SR-tool) juist erg goed. De Optio A40 is een degelijke concurrent in de high-end compactmarkt.Aantal megapixel12Maximale fotoresolutie4000 x 3000Maximale videoresolutie640 x 480Maximale video-framerate30ZoekerLCD-scherm
Brandpuntsafstand (35mm)37 - 111 mmOptische zoom3Digitale zoom4Lichtsterkte (f)F2.8 - 5.4WitbalansAuto, 4 presets, manueelSluitertijd (sec)4 - 1/2000Ingebouwde flitsjaBelichtingsmetingMultisegment, beeldmidden, spotBelichtingssturingprogramma-automatiek
sluitertijdvoorkeuze
belichtingscompensatie
Belichtingscompensatie+/- 2EV met 1/3 stapScherpstellingSpot, 5-punts, auto tracking, gezichtsherkenningBeeldstabilisatieccd-shiftGezichtsherkenningjaRAW-formaatneeLcd-scherm (inch)2.5Lcd-scherm (pixels)232000OpslagmediumSDHC
Aansluitingenvideo+audio-uit (composiet)
usb 2.0
CameraoptiesPictbridge
Macro
Zelfontspanner
AccusoortLi-ion (verwisselbaar)Afmetingen91 x 56.5 x 23.5 mmGewicht (gram)130

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten