abonneren

Optio A30

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De Pentax Optio A30 perst 10 Megapixels in een kleine behuizing, en combineert dat met een lens die voor een zeer fraaie beelddetaillering zorgt.

De Pentax Optio A30 is een 10 Mpixel camera met 3x optische zoom, beeldstabilisatie via CCD-shift (als de camera beweging detecteert doordat u hem niet doodstil houdt, wordt dit gecompenseerd door een tegengestelde beweging van de beeldsensor) en gezichtsherkenning met ‘face tracking’. De camera herkent en volgt automatisch één of meerdere gezichten in de foto als u een foto van mensen maakt. Vervolgens kan de camera daar een aantal instellingen op afstemmen, zoals de belichting, de scherpstelling, de kleur van huidtinten en de dosering van eventueel flitslicht.

Iso waarden

De Optio A30 is daarmee een zeer complete camera, die ook nog eens tot ISO 1600 kan fotograferen (met ISO 3200 in speciale high speed modus). De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt. Een fraaie mogelijkheid is dat u zelf de automatische ISO range kunt instellen. U kunt de camera dus toestemming geven om automatisch tot ISO 1600 te gaan, maar als u erg kritisch bent, kunt u het ook beperken tot bijvoorbeeld ISO 400 of nog lager. De hele range tussen 64 - 100 ISO en 64 - 1600 ISO is zo te kiezen, en dat zien we niet vaak. Kijken we vervolgens naar de adviesprijs van 319 euro, dan krijgt u hiervoor erg veel waar voor uw geld.

Ruis

Eerlijkheidshalve moet wel worden opgemerkt dat de Pentax adviesprijzen vaak wat scherper zijn dan die van andere merken, waardoor de straatprijs bij Pentax dichter bij de adviesprijs ligt dan bij veel andere merken. De beeldkwaliteit van de A30 is zeer hoog, maar de automatische witbalans kiest soms een vrij lage waarde, waardoor de foto aan de blauwe kant wordt. Ook qua ruis scoort de A30 goed. Bij 800 ISO is die nog alleszins acceptabel, en beter dan het gemiddelde in deze klasse. Bij 1600 ISO wordt het wel wat minder, maar omdat de 10 Mpixel beelden relatief groot zijn, heeft een afdrukje bij deze camera gemiddeld ook een wat hogere resolutie, waardoor die ruis wat minder opvalt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Hoge beelddetaillering
  • Beeldstabilisatie d.m.v. sensorshift
  • Gezichtsherkenning
  • Automatische witbalans maakt sommige foto’s wat te blauw
De Pentax Optio A30 is een zeer complete camera, met een prima beeldkwaliteit en een aantal fraaie technische snufjes. Deze camera behoort tot de top in zijn klasse.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie