abonneren

NV20

De Samsung NV20 heet met recht een ultracompacte camera. De bouwkwaliteit is uitstekend en het zwarte 'brushed metal' uiterlijk ziet er tegelijkertijd modern en retro uit.

Het uiterlijk van de NV20 is modern in veel aspecten: blauwe leds, een 2.5-inch scherm, veel bedieningsknoppen. Toch heeft de vorm van de behuizing iets retro-achtigs. Hetzelfde geldt voor de bediening: net als bij analoge camera's vinden we een draaischijf aan de bovenkant die ons laat kiezen tussen de automatische, programma-, film- of handmatige stand. Naast het lcd-scherm zien we dan weer Samsungs innovatieve bediening terug: twee rijen van knopjes, één horizontaal en één verticaal naast het scherm. Twee van deze knopjes samen zorgen voor het activeren van een bepaalde functie van de camera. Het duurt even voor we hier aan gewend zijn, maar na een gewenningsperiode werkt deze manier sneller dan de traditionele cameramenu's.

De NV20 is de eerste Samsung-compactcamera die gezichtsherkenning ondersteunt, maar we hebben het idee dat de NV20 er minder effectief mee omspringt dan de concurrentie. Vooral in vergelijking met Canon's Ixus 950 heeft de NV20 flink wat meer moeite met het herkennen van gezichten en het afstemmen van de belichting.

Fotograferen onder slechte lichtomstandigheden is mogelijk door middel van Samsung's ASR (Advanced Shake Reduction)-technologie, die de sensorgevoeligheid opkrikt en digitale signaalverwerking gebruikt om bewegingseffecten te elimineren. Hoewel ASR niet zo goed werkt als optische beeldstabilisatie is het in ieder geval een verbetering boven het domweg schieten op een hogere iso-stand.

Zoals gebruikelijk bij camera's met dit formaat laat de interne beeldbewerking en ruisreductie zijn sporen achter, zelfs op lage iso-standen. Over het algemeen genomen zijn we tevreden met de kwaliteit van de beelden van de NV20, die foto's een natuurlijke tint meegeeft en goed belicht.

Voor een camera van deze kwaliteit is de adviesprijs van € 329 niet verkeerd, maar wie graag iets minder uitgeeft zit eigenlijk net zo goed bij de 10-megapixel NV15 (€ 279) of de 8-megapixel NV8 (€ 249).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Solide bouw
  • Innovatieve gebruikersinterface
  • Goede fotokwaliteit
  • Geen optische zoeker
  • Matige gezichtsherkenning
  • Geen optische beeldstabilisatie
De Samsung NV20 is een degelijke camera, in meer dan één opzicht. De camera biedt veel mogelijkheden en is makkelijk in het gebruik; de fotokwaliteit is voor een camera in deze prijscategorie alleszins in orde.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie