abonneren

Nikon Coolpix S800c

De verkoop van gewone compactcamera’s daalt. Iedereen heeft immers een camera op zak, in de vorm van een smartphone. Maar de compacte camera is nog niet dood. Door alle trucs van een smartphone in een camerabody te stoppen, krijg je een bijzonder fototoestel met veel mogelijkheden.

We zetten de parelwitte Nikon S800c naast de even witte Galaxy Camera en we hebben het gevoel dat we naar de babyversie van de Samsung zitten te loeren. We bedoelen het niet oneerbiedig: de Coolpix is gewoonweg stukken kleiner en lichter. Eigenlijk ziet hij er gewoon uit als een doordeweekse compactcamera van Nikon, weliswaar met een mooie en trendy vormgeving. Dit is echt een camera die je zonder nadenken meeneemt in een jaszak of handtas. De behuizing lijkt wel tegen een stootje te kunnen.

Er zijn echter hints dat er wat meer aan de hand is, zoals de ‘Powered by Android’-sticker en het gps-symbool aan de bovenkant. Aan de achterkant zitten dan weer slechts drie knopjes, al is dat bij instapcamera’s nu ook niet zo ongewoon. Tegenwoordig bedien je een compactcamera vaak via een aanraakscherm. 

Het is een onopvallende jongen, deze Nikon, en dat kan in sommige omstandigheden wel nuttig zijn. Net zoals de Samsung Galaxy Camera biedt de S800c een volledige Android-omgeving, zij het wel versie 2.3.3. Dat is een oudere uitvoering van de Android-software, ofschoon je daar niet echt extreem veel hinder van ondervindt. Het is niet zo dat deze versie qua functies tekortschiet of dat je bepaalde apps moet missen, maar de bediening is wel wat minder intuïtief. Daarmee zijn overigens ook de drie knopjes verklaard. Oudere Androids vereisen immers de Terug-Thuis-Menu-knoppen. 

De interface van de S800c is somberder dan die van de Galaxy Camera, maar dat betekent ook dat je niet zo gauw wordt afgeleid. Een wauw-effect zit er echter niet in. Het hoofdscherm toont slechts enkele pictogrammen, waarvan de meeste te maken hebben met camerafuncties. 

Het scherm heeft een diameter van 3,5 inch (8,7 cm) en is van het oled-type. Ook bij daglicht geen probleem om te lezen, dus. Het schermformaat draagt bij aan de compactheid van deze Nikon, maar er zijn wel wat nadelen aan verbonden. Zo zijn de letters van de interface behoorlijk klein en moet je vrij precies mikken om knoppen in apps te raken. Dat is ook zo bij het invoeren van tekst op het virtuele toetsenbord. Het gaat wel, maar je zal niet zo snel typen als bij het grotere scherm van de Galaxy Camera.
Als camera lijdt de S800c aan dezelfde tekortkomingen als de Galaxy Camera. Qua kwaliteit spreken we hier over een doordeweekse compactcamera met een 10x zoom. Dat wil zeggen: heel snel last van ruis en niet heel scherp, en vooral geschikt voor opnames in daglicht en vakantiekiekjes. De kwaliteit is goed genoeg voor gebruik op social media en op websites. Een bijkomend pluspunt van dit toestel is dat Nikon alle cameraopties snel toegankelijk maakt, wat het toch wat toegankelijker maakt.

Geschreven door: Jamie Biesemans op

Category: Review, Camera's

Tags: Nikon, Compactcamera's