Nikon lanceert twee nieuwe systeemcamera’s in de 1-serie, de S1 en J3. De 1-serie heeft veel succes en het is daarom logisch dat Nikon het modellenscala uitbouwt. Wel valt daarbij op dat de nieuwe camera’s weinig toevoegen aan het bestaande programma.

We bekijken de iets krachtigere J3, die over elke functie of instelling beschikt die je maar zou kunnen wensen. Het programmawiel is niet te vergelijken met die van een normale systeemcamera of spiegelreflex: geen P, A ,S en M, maar vijf symbolen. De betekenis van drie symbolen moeten we in de gebruiksaanwijzing opzoeken. Het blijken Bewegingssnapshot, Beste moment vastleggen en de Creatieve stand.

Bij Bewegingssnapshot slaat de camera naast een foto ook circa anderhalve seconde aan bewegend beeld voor en na de foto op. Bij Beste moment vastleggen druk je de ontspanknop half in, waarna de camera maximaal 20 foto’s in het buffergeheugen onderbrengt. Zodra je de gewenste opname voorbij ziet komen, sla je deze op door het volledig indrukken van de ontspanknop. Dit werkt heel handig als je een actiemoment wilt vastleggen.

In de Creatieve stand kan je meer instellen dan in de automatische stand. Je kunt hier kiezen uit P, A, S en M plus een aantal themaprogramma’s en effectfilters. Bij sommige programma’s (zoals Nachtlandschap, Nachtportret en Panorama) wordt snelle sluitertechniek gebruikt om meerdere opnames te combineren. In de Geavanceerde filmstand kan je kiezen voor filmen; je vindt hier ook de Slow Motion-modus. De camera filmt dan maximaal 3 seconden met 400 bps (640 x 240) of 1200 bps (320 x 120), zodat je een fraai slowmotioneffect krijgt. Vrijwel al deze mogelijkheden zijn overigens ook op eerdere 1-camera’s te vinden. Echte vernieuwingen, zoals een uitklapbaar (aanraak)scherm, wifi of gps ontbreken.

De J3 is razendsnel. Dankzij hybride autofocus met 135 AF-punten stelt de camera ook bij weinig licht snel scherp. De J3 legt in burstmode 15 beelden per seconden vast, waarbij de autofocus gewoon blijft werken (zonder autofocus haal je zelfs 30 of 60 bps). Tijdens het filmen in full-hd kan je foto’s maken zonder dat de filmopname wordt onderbroken.

De lichtmeting blijkt nauwelijks gevoelig voor tegenlicht of felle lichtpunten in het beeld. De 1-inch sensor is groter dan de sensor van de meeste compactcamera’s, maar weer een flink stuk kleiner dan die van spiegelreflexen of andere systeemcamera’s. Toch zie je dat bij een normale weergave niet direct aan de scherpte. Wel heb je door het kleine sensorformaat zo veel scherptediepte dat een portret met een onscherpe achtergrond minder gemakkelijk te maken is.

Hoewel deze Nikon 1 J3 officieel een systeemcamera is, gedraagt hij zich in de praktijk toch meer als een compactcamera met verwisselbaar objectief.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

snel

Minpunten

vast scherm, geen zoeker

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten