Netatmo Presence review

Netatmo Presence review
De Netatmo Presence is een wifi-bewakingscamera voor buitenshuis die automatisch mensen, voertuigen en dieren herkent. Je bedient alles met een mobiele app of via een browser. Hoe goed vervult deze outdoor security cam zijn bewakingstaak? Dat lees je in deze Netatmo Presence review.

Netatmo Presence

Prijs: € 299,-
Website: netatmo.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Onderscheidt mensen, dieren, voertuigen
  • Automatische schijnwerper
  • Geen abonnementskosten
  • Minpunten
  • WiFi niet altijd stabiel
  • WiFi opnieuw configureren omslachtig
  • Duur

De Presence is een wifi-buitencamera met nachtzicht, ingebouwde schijnwerper en automatische detectie van mensen, auto’s en dieren. Het apparaat werkt met dezelfde (web)app als de Welcome wifi-binnencamera. De Presence bestaat uit een discreet uitziende en modern vormgegeven waterdichte aluminium behuizing uit één stuk die weerbestendig is dankzij hzo-nanocoating. Lens, schijnwerper en ir-lamp zijn beschermd door uv-bestendig glas. De Presence heeft een 4MP-sensor met 1920 x 1080 pixels en een zichtveld van honderd graden. Bluetooth en wifi 802.11b/g/n (2,4 GHz) zijn ingebouwd. Ook is een klasse 10-micro-sd-kaart van 8 GB in de camera gemonteerd.

De Presence werkt via het gewone stroomnet en wordt vast gemonteerd. Het nodige montagemateriaal is meegeleverd. In de beknopte, meertalige handleiding wordt de montage goed uitgelegd, maar enige handigheid is nodig. Op de website van Netatmo en in onderstaande video vind je ook hoe je de camera monteert. Je kunt de Presence eventueel monteren op de plek van een oude buitenlamp die je eerst demonteert.

Voor optimaal resultaat monteer je de Presence tussen 2,5 en 4 meter hoogte en richt je hem 30 graden naar beneden. Controleer vooraf met je mobiel, tablet of laptop of je op de gewenste montageplek wifi-bereik hebt. Een publieke hotspot kun je overigens niet gebruiken om de camera te bedienen: het moet omwille van de veiligheid met een eigen wifi-verbinding. Met de meegeleverde inbussleutel maak je de schroeven aan de zijkanten los om de camera juist te richten via kantelen en draaien.

Netatmo Presence installeren

Korte tijd nadat je de stroom inschakelt, zal de schijnwerper even aangaan, zodat je weet dat de camera werkt. Download intussen de Netatmo Security-app. De camera werkt ook met web-apps voor de nieuwste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer, maar voor de ingebruikname heb je een smartphone of tablet nodig want daarbij wordt de bluetooth-verbinding van je apparaat gebruikt. Zodra de wifi-verbinding met je router actief is, kun je de camera ook bedienen via de web-app.

Het configureren of achteraf wijzigen van de wifi-verbinding doe je door een kaart met een voor elke Presence unieke qr-code vóór de lens te houden. Die kaart zit in de verpakking, maar je kunt de code ook via de app op het scherm van je smartphone of tablet openen en op die manier aan de camera tonen. Daarnaast kun je deze via de web-app printen. Uit veiligheidsoverwegingen kan niemand de wifi-verbinding wijzigen zonder de unieke qr-code.

De camera herkent de qr-code moeilijker in fel zonlicht. Dat is zéker het geval als je de code op het schermpje van je smartphone vóór de lens houdt. Hou je daar geen rekening mee, dan lijkt het misschien alsof de camera niet functioneert. Het is daarom een goed idee om de wifi-verbinding ‘s ochtends of ‘s avonds in te stellen, wanneer het daglicht minder fel is.

Herkenning

De Presence ‘ziet’ inderdaad het verschil tussen personen, auto’s, dieren en ‘andere bewegingen’. Die krijgen in de gebeurtenissenlijst van de (web)app aparte pictogrammen. Voor elke categorie kun je afzonderlijke veiligheidsinstellingen configureren: negeren, opname maken of opname maken én melden. De detectie werkt verrassend goed, met af en toe een vergissing. ‘s Avonds wordt een fietser bijvoorbeeld nogal eens als ‘auto’ herkend. Ook maakten we een keer mee dat er een spin even vóór de lens van de camera bungelde: dat werd foutief als een persoon herkend. Maar in meer dan negentig procent van de gevallen maakt de Presence een correct onderscheid.

De camera neemt tevens geluid op en de kwaliteit daarvan is bijzonder goed. Je kunt de microfoon trouwens uitschakelen. Verder is het mogelijk om de bewegingsdetectie te beperken tot één of maximaal vier delen van het beeld. Ook kun je de waarschuwingen op bepaalde uren uitschakelen. De eigenaar kan meerdere gebruikers toevoegen aan de app, maar die krijgen allemaal volledige toegang.

netatmo presence review

Video’s worden bewaard op de geheugenkaart die al in de camera steekt. Daarnaast kun je ze uploaden naar Dropbox en/of een ftp-server of lokaal downloaden. Je kiest de resolutie en het type (video’s van mensen, van auto’s, van dieren). Om de 24 uur kun je een time-lapse-video in mp4-formaat downloaden van de afgelopen 24 uur door op het klokpictogram te klikken dat linksboven in het videobeeld van de (web)app verschijnt wanneer je de live-weergave kiest.

Op de servers van Netatmo worden alleen pictogrammen van elke gemaakte video bewaard; de video’s zelf worden uitsluitend lokaal opgeslagen. Dit gebeurt versleuteld: alleen de camera kan de bijbehorende geheugenkaart lezen. Als je op een pictogram klikt, wordt de video gestart vanaf de geheugenkaart. Als die vol is, wordt de oudste video gewist.

Wifi-problemen

We zijn onder de indruk van de video- en geluidskwaliteit, ook ‘s nachts. De (uitschakelbare) schijnwerper is erg handig. De mobiele en web-apps zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Zelfs als een onbekende de camera fysiek afbreekt, kan die de video’s niet bekijken, noch de configuratie van de camera wijzigen. Tijdens de testperiode regende en waaide het enkele keren erg hard, maar de camera gaf geen kik: de hzo nanobescherming lijkt goed te werken.

Tijdens de testperiode lanceerde Netatmo vijfmaal nieuwe firmware voor de Presence. De camera past die automatisch toe. Naast het verhelpen van enkele bugs en oneffenheden, werden ook verbeteringen aangebracht in de wifi-module en de manier waarop de camera alarmeringen afhandelt. Helaas, geen van de nieuwe versies verhielp de verbindingsproblemen die na ongeveer een maand plots startten.

Hoewel de camera zelf een stabiele wifi-verbinding toont (drie van de vier wifi-streepjes zijn actief), verloor hij na ongeveer een maand op willekeurige momenten zijn verbinding. Wanneer dit gebeurt, start de camera zelf opnieuw en probeert na dertig minuten een nieuwe verbinding te maken. Maar dit lukte bij ons bijna nooit: alleen na het onderbreken van de stroom herstelde de verbinding.

We verbonden de camera met een router van een ander merk. Dit loste de verbindingsproblemen niet op. Contact met de supportafdeling van Netatmo, die overigens alleen in het Engels of het Frans kan worden geraadpleegd en die daarnaast zeer traag reageert, bracht geen verbetering. Men gaf ons allerlei suggesties die de zaak niet verhielpen.

Niet de enige

Wij blijken niet de enigen te zijn met een Presence die problemen vertoont met de stabiliteit van de wifi-verbinding. Zowel in de Engelstalige als de Franstalige Netatmo-forums rapporteren verschillende gebruikers vergelijkbare problemen. Mogelijk (en hopelijk) worden die nog opgelost door een nieuwe firmware.

Tot zolang hebben wij de camera aangesloten op een D-Link mydlink Home Smart Plug, zodat we hem wanneer hij kuren vertoont vanaf afstand kunnen in- en uitschakelen. Maar dat is uiteraard geen ideale oplossing. Overigens lijkt de wifi-verbinding bij ons opnieuw iets stabieler nadat we de camera met een derde merk router (een Linksys) verbonden. Maar je kunt van een doorsneegebruiker niet verwachten dat die allerlei routers gaat uittesten.

Conclusie

De Netatmo Presence heeft een zeer goede beeldkwaliteit, ook ‘s nachts. Interessant zijn de aparte alarmen naargelang het apparaat personen, voertuigen, dieren of andere bewegende voorwerpen detecteert. Die automatische detectie functioneert verrassend goed. Helaas blijkt de wifi-verbinding niet bij iedereen even stabiel te zijn. Niet alle gebruikers ondervinden wifi-problemen, maar voor de gebruikers bij wie dit wel het geval is vermindert dit de bruikbaarheid van deze outdoor-bewakingscamera. De wifi-verbinding opnieuw configureren werkt erg omslachtig: het probleem efficiënt oplossen is daardoor moeilijk.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Camera's

Tags: camera, security, beveiligingscamera, netatmo