abonneren

Mju 770SW

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een echte ‘gooi en smijt camera’, die niet alleen bijna onverwoestbaar is, maar ook nog eens waterdicht tot 10 meter.

De Olympus Mju 770SW is niet de allerkleinste of allerplatste camera die er op de markt is, maar wel een heel bijzondere camera. Hij is namelijk waterdicht (tot 10 meter) en schokbestendig. De meeste camera’s moet u niet laten vallen, maar deze Olympus kan daar prima tegen (een val van 1,5 meter op een betonnen vloer zou hij moeten overleven) evenals een druk van 100 kilo. U mag hem zelfs bevriezen tot -10° als u er echt niets beters mee weet te doen.

Iso waarde

De camera is typisch bedoeld voor het ruwere werk, en daarom is er ook geen (altijd kwetsbare) optische beeldstabilisatie aanwezig (wel een automatische ISO beeldstabilisatiemodus). De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt.

Eenvoudig

De Mju 770SW is prettig te bedienen, met knoppen die nog niet te klein worden voor wat dikkere vingers. Dat is natuurlijk ook belangrijk als u er mee onder water zou gaan. De plaatsing van de lens, helemaal aan de zijkant van de camera, kan wat onhandig uitkomen, want soms zit u daar met uw vingers op als u niet uitkijkt hoe u hem beetpakt. De beeldkwaliteit is goed, al moet u zich van die 1600 ISO mogelijkheid niet te veel voorstellen. De ruis is dan al zo hoog, dat dit alleen bruikbaar is voor kleine afdrukjes. De kwaliteit van de filmpjes is met 15 bps aan de lage kant.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Bijna onverwoestbaar sterk
  • Waterdicht tot 10 meter onder water
  • Goede beeldkwaliteit tot ongeveer 800 ISO
  • Geen moderne snufjes als beeldstabilisatie of gezichtsherkenning
Als u een camera wilt hebben die méér dab tegen een stootje kan, dan is de Olympus Mju 770SW precies wat u zoekt. Oersterk, waterdicht, en een goede beeldkwaliteit. Wat wilt u nog meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: