abonneren

Lumix DMC-FX30

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een 7 Megapixel camera met maar liefst 7x optische zoom, die bovendien bij 28mm begint in plaats van de gebruikelijke 38mm.

Door zijn groothoekzoom die begint bij 28mm (kleinbeeld), is de Panasonic Lumix DMC-FX30 een camera die vooral ook goed is voor gebruik binnenshuis en bij landschapsfotografie en andere vormen van fotografie waar een grote beeldhoek belangrijk is. Met 28 mm krijgt u gewoon méér in beeld dan met de gebruikelijk 38 mm.

Beeldstabilisatie

Panasonic is een pionier bij optische beeldstabilisatie, en bij deze camera is dit uitgebreid met ‘Intelligent ISO Control’. Dat houdt in dat de camera automatische de ISO-waarde verhoogt als de camera beweging van het onderwerp detecteert, om zo een hogere sluitertijd te kunnen gebruiken. Des te sneller de beweging, des te hoger de ISO waarde en sluitertijd.

Iso waarde

De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt. De gevoeligheid van de DMC-FX30 gaat tot 1600 ISO, met daarbij nog een speciale 3200 ISO stand met lagere resolutie (omdat er pixels worden samengevoegd).

Ruis


Bij de hogere ISO waarden heeft deze camera weinig zichtbare ruis, maar dat komt mede door een sterke softwarematige ruisonderdrukking, waardoor kleine details wat worden ‘uitgesmeerd’. Toch is dit wel één van de betere camera’s als we kijken naar ruis bij 800 ISO en hoger. Die beelden zijn beslist nog heel redelijk bruikbaar, al moet u ze niet al te groot willen afdrukken. De algemene beeldkwaliteit is goed, met ook opvallend weinig kleurrandjes bij hoge contrasten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 7x optische zoom
  • Groothoek van 28 mm
  • Optische beeldstabilisatie met ‘Intelligent ISO Control’
  • Bij de hoogste ISO-waarden wordt de ruisreductie zichtbaar
De Panasonic Lumix DMC-FX30 is een veelzijdige camera, waar u zowel in kleine ruimtes of weidse landschappen goed mee uit de voeten kunt, als bij situaties die meer tele vereisen. Dankzij de optische beeldstabilisatie met Intelligent ISO Control, geeft de camera scherpe foto’s in uiteenlopende situaties.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord