abonneren

Lumix DMC-FX01

Panasonic is de trendsetter bij beeldstabilisatie en was de eerste fabrikant die een optische beeldstabilisatie inbouwde in echte compactcamera's.

De Lumix DMC-FX01 heeft dat uiteraard ook en daarnaast een 3.6x optische zoom die van 28-102mm (kleinbeeld) loopt. Het is een 6,4-megapixel camera met een gevoeligheidsbereik van 80 tot 400 ISO, en daarnaast nog twee 'High Sensitivity Mode' standen van 800 en 1600 ISO. In die laatste stand voegt de camera pixels samen om de gevoeligheid te verhogen. Daardoor neemt de resolutie van de foto af. Die wordt echter door de camera via interpolatie weer teruggerekend naar 6-megapixel, waardoor de beeldgrootte niet anders is. Interpolatie gaat echter wel ten koste van detaillering en scherpte en daarom is deze modus alleen bruikbaar voor kleine afdrukjes.

De beeldkwaliteit is zeer goed bij 100 ISO, en de detaillering behoort tot de betere scores, ook omgerekend naar hoeveelheid pixels. Dankzij de 28mm groothoek is dit een heerlijke camera om binnenshuis mee te fotograferen of het landschap mee in te gaan. Jammer dat Panasonic duidelijk moeite heeft om de ruis in de sensors onder controle te krijgen. Bij 200 ISO gaat de kwaliteit al zichtbaar naar beneden en 400 ISO is niet echt goed bruikbaar door veel ruis en tegelijk al duidelijk zichtbare sporen van een agressieve ruisreductie. De meegeleverde software bestaat uit een eenvoudige viewer en ArcSoft Software Suite (PhotoImpression, PhotoBase en PanoramaMaker).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Beelstabilisatie
  • hoge isowaarde
  • Geen zoeker
  • Ruis bij hogere isowaarden
Dankzij het grote groothoekbereik een uitstekende camera om binnenshuis mee te fotograferen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: