abonneren

L77

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een 7 Megapixel camera met maar liefst 7x optische zoom. Die zoomlens is bovendien ook te gebruiken bij het filmen, en bij veel concurrerende camera’s kan dat niet.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Samsung L77 behoort tot de weinige 7x zoomcamera’s in een heel compacte behuizing. Meestal zijn dergelijke superzooms wat groter en dikker. Het is een model dat lekker vasthoudt dankzij de dikkere handgreep, en dat is belangrijk bij zo’n lang zoombereik.

Beeldstabilisatie

De L77 heeft weliswaar ‘elektronisch beeldstabilisatie’, maar dat is toch minder effectief dan optisch. Bij optische beeldstabilisatie maakt een ingebouwde lensgroep een tegengestelde beweging, om zo onscherpte als gevolg van die beweging tegen te gaan. Vooral bij lange zooms is dat belangrijk, omdat daar die bewegingsonscherpte sneller zichtbaar wordt. Bij volledig ingezoomde lens moet u daarom wel redelijk goed licht hebben, zodat de camera met voldoende snelle sluitertijd kan fotograferen (een snelle sluitertijd ‘bevriest’ eventuele beweging).

Beeldkwaliteit

De 7x zoomlens is ook te gebruiken tijdens het filmen. De beeldkwaliteit is redelijk, maar de scherpte blijft wat achter. Ruis is wel mooi onderdrukt, waardoor de camera tot 800 ISO goed bruikbaar blijft en 1600 ISO in noodgevallen (en kleinere afdrukjes) ook nog wel acceptabel is. De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt.

Effecten

De Samsung L77 heeft een aantal aardige functies voor speciale effecten. Om het bekijken van foto’s nog interessanter te maken, is het mogelijk om daarbij naar muziek te luisteren die door de camera wordt afgespeeld.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 7x optische zoom
  • Diashow met muziek
  • Goede ruisonderdrukking
  • Beeldscherpte blijft wat achter
De Samsung L77 is een goed vormgegeven compacte camera met 7x optische zoom. De beeldkwaliteit is redelijk, maar de scherpte is soms net niet gestoken, mede door het gemis aan beeldstabilisatie bij de langste zoomstand.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: