abonneren

Ixus 70

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een zeer kleine en platte digitale camera, met toch een optische zoeker. De camera kan zelf gezichten in de foto herkennen, en de scherpstelling en belichting daar op afstemmen

De IXUS 70 van Canon is één van de kleinste digitale camera’s op de markt, maar desondanks is het één van de zeer weinige ultra compacte camera’s waar ook een optische zoeker op zit. Dat kan heel prettig zijn bij fotograferen bij fel licht, omdat de meeste LCD-schermen dan zeer moeilijk afleesbaar worden.

Goede specificaties

De camera heeft een resolutie van 7 Megapixels, en heeft 3x optisch zoom. De IXUS 70 heeft geen optische beeldstabilisatie (een systeem dat ervoor zorgt dat bewegingen van de camera door altijd iets trillende handen niet voor onscherpe foto’s zorgen), maar wel een automatische ‘ISO-shift’ om bewegingsonscherpte tegen te gaan. De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt.

Gezichtsherkenning

De IXUS 70 heeft ingebouwde gezichtsherkenning. De camera herkent automatisch één of meerdere gezichten in de foto als u een foto van mensen maakt. Vervolgens kan de camera daar een aantal instellingen op afstemmen, zoals de belichting, de scherpstelling, de kleur van huidtinten en de dosering van eventueel flitslicht.

Stijlvol

Hoewel de camera feitelijk heel hoekig is, komt hij toch fraai en stijlvol over. Een handige functie is de ingebouwde hulp om panoramafoto’s te maken. U maakt een serie overlappende foto’s, en plakt die met de bijgeleverde software aan elkaar. De beeldkwaliteit is behoorlijk, maar dat geldt alleen bij lagere ISO-waarden. Vanaf ISO 400, en zeker daarboven, krijgen de foto’s toch wel vrij veel ruis. ISO 1600 is daardoor feitelijk nauwelijks bruikbaar meer, ISO 800 moet u beperken tot foto’s die klein worden afgedrukt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Optische zoeker
  • Gezichtsherkenning
  • Panorama functie
  • Matige beeldkwaliteit bij hogere gevoeligheid
De Canon IXUS 70 is een zeer compacte camera, met toch een optische zoeker. Dankzij de ingebouwde gezichtsherkenning worden foto’s van mensen automatisch optimaal scherpgesteld en belicht. De beeldkwaliteit is goed bij lagere ISO-waarden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Laatste reactie