abonneren

GX200

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Serieuze fotografen eisen een serieuze camera. Het is in deze markt dat Ricoh zichzelf positioneert, met camera's van extreem hoge kwaliteit -- zonder compromissen en zonder gimmicks.

Een verbeterde versie van de groothoeklens in zijn voorganger, de GX100, biedt een 35mm-equivalent zoombereik van 24 tot 72 mm. Dit is ook meteen de wijdste groothoek die u kunt krijgen in een compactcamera en ideaal voor landschapsfotografie of het fotograferen in krappe ruimtes. Optionele groothoek- en telelenzen kunnen het zoombereik verder vergroten naar 19 mm en 135 mm respectievelijk. Macrofoto's kunnen gemaakt worden op één centimeter afstand en een mechanische beeldstabilisator rekent af met cameratrillingen en -bewegingen.

Net als de GX100 ondersteunt dit nieuwe model de optionele VF-1 digitale viewfinder. Deze past in het flitsschoentje van de camera en kan tot 90 graden gekanteld worden, waardoor u foto's kunt schieten die u met een normale lcd-camera of het eigen lcd-scherm nooit zou kunnen maken.

De sensorresolutie is opgekrikt naar 12 megapixel en we zijn onder de indruk van de beeldkwaliteit van de GX200. Op de iso 400-stand is de camera uiterst bruikbaar terwijl foto's op iso 64 zeer schoon, scherp en kleurrijk zijn. Uiteraard kan geen enkele compactcamera de kwaliteit en flexibiliteit van een digitale spiegelreflexcamera evenaren, maar de GX200 komt behoorlijk dicht in de buurt.

Aanvankelijk lijkt de GX200 wat onhandig in het gebruik omdat er een groot aantal extra opties aanwezig zijn waarvan het nut niet meteen duidelijk is. Wie echter de moeite neemt de handleiding door te lezen en op deze manier de instellingen onder de knie krijgt zal vallen voor de uiterst praktische en aanpasbare interface. Zo is het een fluitje van een cent om al uw veelgebruikte functies onder de gewenste knoppen te zetten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 24mm groothoek
  • Uitstekende handmatige instellingen
  • Goede beeldkwaliteit
  • Uitstekend lcd-scherm en digitale viewfinder
  • Duur
  • Geen gezichtsherkenning
  • Ingewikkeld
  • Geen shutter-priority-stand
De GX200 is een geweldige camera voor wie geen digitale spiegelreflex wil meezeulen. De mogelijkheid de camera tot in detail in te stellen en in raw te schieten maken deze camera onmisbaar voor de creatieve fotograaf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: