abonneren

Finepix Z5fd

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Een 6,3 Megapixel camera met 3x optische zoom en gezichtsherkenning voor altijd goed gelukte mensenfoto’s. De camera is goed bruikbaar bij minder licht, dankzij z’n prestaties bij hoge gevoeligheid.

Gezichtsherkenning

Fujifilm is één van de pioniers met gezichtsherkenning, en ‘fd’ in de naam van deze camera staat dan ook voor ‘Face Detection’. De ‘fd’ letters staan overigens niet voorop de camera vermeld, maar er is geen ‘non-fd’ versie. De camera herkent automatisch één of meerdere gezichten in de foto als u een foto van mensen maakt. Vervolgens kan de camera daar een aantal instellingen op afstemmen, zoals de belichting, de scherpstelling, de kleur van huidtinten en de dosering van eventueel flitslicht.

Superccd

De Z5fd is een 6,3 Mpixel camera, met als opvallende optie dat u kunt kiezen tussen 3:4 beelden of 2:3 beelden, waarbij dat laatste niet gewoon een afgesneden versie is met minder pixels. Dit heeft te maken met het feit dat Fujifilm haar eigen ‘SuperCCD’ in deze camera gebruikt, waarbij de pixels nooit 1:1 vergelijkbaar zijn met de sensor, omdat die op de sensor in een honingraatpatroon liggen.

Ruis

Fujifilm heeft een reputatie op te houden als het gaat om weinig ruis, en dat geldt voor deze camera ook. Bij 1600 ISO is de ruis toch wel opvallend aanwezig en die staand zouden we ook alleen gebruiken voor kleine afdrukjes, maar 800 ISO geeft al weinig ruis te zien. Tot 400 ISO is het beeld nagenoeg ruisvrij. De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt. De beeldkwaliteit is goed, maar de lens heeft wel wat last van paarse randjes in de hoeken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede beeldkwaliteit tot 800 ISO
  • Gezichtsherkenning
  • Maakt ook beelden van 2:3 zonder verlies aan pixels
  • Lens heeft last van paarse randjes in de hoeken
De Fujifilm Finepix Z5fd is een fraai ogende, platte camera die ook bij minder goed licht nog prima presteert. Dankzij de ingebouwde gezichtsherkenning is de kans op gelukte foto’s bij foto’s van mensen extra hoog.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord