abonneren

Exilim EX-V7

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een camera met 7 Megapixels, maar liefst 7x optische zoom, en een hoop technische mogelijkheden. De beeldkwaliteit blijft echter iets achter bij de verwachtingen die zo’n complete camera wekt.

Op papier is de Casio Exilim EX-V7 een heel bijzondere 7 Megapixel camera, met z’n 7x optische zoom, beeldstabilisatie via CCD-shift (de sensor beweegt in tegengestelde richting, om zo bewegingsonscherpte tegen te gaan die ontstaat doordat u een camera nu eenmaal nooit helemaal doodstil kunt houden) en een hele reeks aan interessante opties. In de praktijk wordt dat echter niet volledig waar gemaakt. De beeldstabilisatie blijkt niet afdoende te werken voor zo’n lange zoom, waardoor ingezoomde beelden vaak scherpte missen. U moet echt een relatief snelle sluitertijd gebruiken als u sterk inzoomt, en ook dan mis ik gestoken scherpte.

Hoge ISO waarde

Een hogere ISO-waarde gebruiken lost dit probleem ook niet altijd op, omdat de camera behoorlijk last heeft van ruis bij hogere ISO-waarden. De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt. Bij 400 ISO zijn de beelden nog redelijk, maar 800 ISO is alleen nog geschikt voor kleinere afdrukjes. De 1600 ISO (die alleen bij sommige high-speed programma’s te bereiken valt) is zelfs volkomen onbruikbaar vanwege de zeer sterke ruis. Dat is jammer, want zo wordt die 7x zoom toch minder bruikbaar dan zou kunnen. Anderzijds hééft deze camera wel 7x optische zoom, en dat kunnen maar weinige compactcamera’s nazeggen.

Bewegingsdetectie

Een andere fraaie eigenschap is ‘motion analysis’, waarbij automatisch een hogere ISO waarde wordt gekozen als er beweging van het onderwerp wordt waargenomen, terwijl ook ‘Auto tracking AF’ (de autofocus volgt de beweging van het onderwerp) een eigenschap is die we meestal alleen op dure reflexcamera’s zien. De camera heeft een lenssysteem dat geheel in de camera blijft, ook bij inzoomen. Het LCD-scherm is zeer helder, en daardoor ook buiten goed afleesbaar.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 7x optische zoom
  • Auto tracking volgt bewegende onderwerpen
  • Helder LCD scherm
  • Matige beeldkwaliteit bij hogere gevoeligheid
  • Beelden niet altijd gestoken scherp
De Casio Exilim EX-V7 is een zeer complete camera met maar liefst 7x optische zoom. De camera heeft daarbij nog vele andere interessante functies, maar de beeldkwaliteit blijft toch iets achter bij de verwachtingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: