abonneren

EX-F1

Inhoudsopgave

 1. > Inleiding
 2. > Specificaties
Veel moderne digitale camera's bieden de mogelijkheid om hd-videomateriaal te schieten en de EX-F1 is hier geen uitzondering op. Het materiaal kan worden opgeslagen in 720p op 30 beelden per seconde of zelfs 1080i met 60 beelden per seconde, zodat u het volledige pixelaantal van uw hdtv kunt benutten bij het terugkijken van de beelden via de ingebouwde hdmi-poort.

Maar het opnemen in high definition is niet het belangrijkste kenmerk van de EX-F1. Wat hem zo uniek maakt is de mogelijkheid om op duizelingwekkende snelheid beelden te schieten, of het nu om foto of video gaat. In de 'HS'-filmstand schieten we filmmateriaal op 300 beelden per seconde met een resolutie van 512x384. Een stapje terug naar 432x192 maakt een snelheid van 600 fps mogelijk en op het postzegelformaat van 336x96 pixels weet de camera er zelfs 1200 frames per seconde uit te persen.

Door deze absurd hoge snelheden is het mogelijk vloeiende slow-motion-beelden te schieten. Gebeurtenissen die aanvankelijk maar saai lijken, zoals een hond die zich droogschudt of een ballon die uit elkaar klapt, zien er ineens verbluffend uit.

Fotografie krijgt eenzelfde oppepper van Casio. Het is mogelijk om een burst van 60 beelden op volledige resolutie te maken in één seconde, wat tot fantastische actiefoto's leidt. Met ingeschakelde flits weet de camera nog steeds zeven beelden per seconde te schieten. In alle camerastanden is de EX-F1 uiterst responsief en omdat er geen waarneembare sluitervertraging is zult u geen moment te laat zijn.

De kennismaking met de EX-F1 is een verwarrende aangelegenheid. Vanwege de high definition- en unieke high-speed-mogelijkheden zijn er veel opties aanwezig die we nooit eerder op andere camera's gezien hebben. Hoewel de mate van informatie op het on-screen display geheel naar eigen wens aangepast kan worden en het menu gebruik maakt van handige icoontjes, missen we toch een fatsoenlijke Nederlandstalige- of Engelstalige helpfunctie. Wat dat betreft loopt Casio ver achter op de gebruikersvriendelijkheid die we terugzien bij camera's van Nikon en Canon.

De EX-F1 heeft geen selectieknop voor video. De reden hiervoor is dat zowel video- als foto-opname hun eigen shutterknop hebben gekregen. Het voordeel hiervan is dat u razendsnel kunt schakelen tussen foto's maken en filmen zonder dat u in menu's hoeft te spitten of aan een knop hoeft te draaien.

Hoewel het camera zonder enige twijfel razendsnel is, komt een deel van deze snelheid voort uit het feit dat Casio gebruik maakt van een zes-megapixel-sensor. Dat is naar huidige maatstaven wat aan de lage kant. Hoewel wij van mening zijn dat huidige megapixelinflatie alleen maar ongunstig is voor digitale fotografie, zullen veel mensen deze resolutie als niet toereikend beschouwen.

De 12-voudige zoom is zeer krachtig, maar in het groothoekbereik stelt de camera wat teleur (36 mm). Wie een groepsfoto wil maken zal dus een stap naar achter moeten doen, vooral in vergelijking met de nieuwe compactcamera's die een 28 mm-lens gebruiken.

Ook vinden we de beeldkwaliteit minder goed dan we verwachten van een camera in deze prijsklasse. Wilt u gebruik maken van de high-speed videostanden dan zult u flink wat licht nodig hebben. Foto's laten behoorlijk veel ruis zien wanneer de iso-waarde wat omhoog gaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
 • High-speed video en foto's
 • Uiterst responsief
 • Handmatige instellingen
 • RAW-modus
 • 12x zoom
 • Lompe behuizing
 • Complexe bediening
 • Beeldruis
 • Beeldkwaliteit niet optimaal
 • Slechts 6 megapixel
De Casio Exilim Pro EX-F1 is een erg leuke camera om mee te schieten en dankzij zijn unieke mogelijkheden valt hij in een klasse waar hij geen concurrentie heeft. De EX-F1 opent nieuwe creatieve deuren die we niet op andere camera's in deze prijsklasse tegenkomen. Hoewel de camera zeker niet de beste beeldkwaliteit biedt in vergelijking met andere moderne camera's, is er geen enkele camera die kan tippen aan de actiefoto's die we met deze camera weten te produceren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie