Met de E-3 introduceert Olympus de langverwachte opvolger van de E-1, de eerste digitale spiegelreflex voor het zogenaamde 'FourThirds System'.

Het revolutionaire idee achter dit systeem was om een standaard te creëren, zodat lenzen van verschillende merken op camera's van verschillende merken passen. Dat laatste is minder succesvol gebleken, want alleen Panasonic heeft zich als camerabouwer aangesloten bij het FourThirds System (Sigma bouwt er lenzen voor, maar geen camera's). Maar Olympus heeft flink de schouders eronder gezet, waardoor er nu een mooie lijn van camera's en lenzen voor bestaat. En de E-3 is als nieuw topmodel de ongekroonde FourThirds koning.

Waterdicht

De Olympus E-3 is een 10 megapixel camera, die tegen een stootje kan. Hij is bovendien volledig spatwaterdicht. Olympus was de eerste fabrikant die een speciaal 'Supersonic Wave' filter inbouwde om het probleem van stofjes op de sensor aan te pakken, en dit systeem geldt nog steeds als de meest effectieve oplossing.

Beeldstabilisatie

Een belangrijke vernieuwing in de E-3 is dat deze camera ook ingebouwde beeldstabilisatie heeft. Als de camera een trilling detecteert, wordt de sensor razendsnel in tegengestelde richting bewogen om het effect van die trilling te neutraliseren. Het voordeel van deze methode boven de optische beeldstabilisatie die fabrikanten als Panasonic, Nikon en Canon gebruiken is dat het met iedere lens werkt. Een nadeel is dat het zoekerbeeld niet gestabiliseerd wordt, en dat het systeem minder goed gaat werken naarmate de brandpuntsafstand van de lens langer wordt. Dat maakt het toch wat minder geschikt bij zeer lange telelenzen, maar voor 'gewone' lenzen is het ideaal en zeer effectief. Olympus claimt dat de E-3 (met de nieuwe Silent Wave Drive lenzen) de snelste autofocus scherpstelling ter wereld zou hebben, maar dat kunnen we niet bevestigen. We hebben weliswaar geen echte snelheidstest gedaan, maar de scherpstelling zoals we die ervaren met de 12-60mm f/2.8-4 SWD lens (vergelijkbaar met een 24-120mm op kleinbeeld) voelt niet beter aan dan die van vergelijkbare camera's van Canon of Nikon.

Autofocus

Het handmatig kiezen van een AF-punt gaat minder goed doordacht. U moet dan zowel het voorste (horizontale sensorkeuze) als het achterste (verticale sensorkeuze) instelwiel gebruiken, en dat werkt erg omslachtig en vertragend. Een sterk punt van de camera is de 'Live View' mogelijkheid (direct meekijken op de LCD). Dankzij de kantelbare LCD, kunt u hiermee ook onder moeilijke hoeken goed fotograferen, wat bij camera's met een vaste LCD dan nog steeds niet kan.

Sensor

Een nadeel van het FourThirds System is dat de sensor relatief klein is vergeleken met de spiegelreflexen van andere merken. 'FourThirds' komt namelijk van de afmetingen van de sensor (en niet van de beeldverhouding die ook 4:3 is), en die zijn 4/3 inch. Vergeleken met de 'APS formaat' sensoren in de meeste andere spiegelreflexen is dat zo'n 1,6x kleiner en vergeleken met 'full frame' (kleinbeeldformaat) zelfs 3,5x kleiner. Een kleinere sensor geeft meer ruis, en dat was ook altijd de achilleshiel van het FourThirds System. Olympus heeft echter met de E-3 een grote stap voorwaarts weten te maken, en tot een gevoeligheid van 800 ISO zien we nog geen ruis van betekenis. Ook bij 1600 ISO valt de ruis nog wel mee, en pas bij waarden daarboven gaat de ruisreductie er zichtbaar hard tegenaan, en zien we dat de details wordt uitgesmeerd en vervagen. De beeldkwaliteit is trouwens in alle opzichten goed. De scherpte is hoog, en de kleuren sprekend. De uitstekende automatische witbalans is nauwelijks handmatig nog te verbeteren en excelleert vooral bij situaties met gemengd licht.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede beeldkwaliteit

  • Ingebouwde beeldstabilisatie

  • Ingebouwde sensorcleaning

  • Goede ‘Live View’ mogelijkheid

  • Beeldstabilisatie minder effectief bij lange telelenzen

De Olympus E-3 is een camera waarmee het FourThirds System uitstekend kan concurreren in het middensegment van de reflexmarkt, dat redelijk vol is met camera's als de Canon EOS 40D, Nikon D300, en Pentax K10D. De adviesprijs van1699 euro (body) vinden we, gezien de kwaliteit, zeker niet onredelijk, al blijft het natuurlijk een hoop geld. Zeker als u ook nog eens die 12-60mm SWD lens erbij wilt hebben, want dan bent u totaal 2789 euro kwijt.

<td >Aantal Mpixel<td >10<td >Maximale resolutie<td >3648 x 2736<td >Menutaal<td >nl + meertalig<td >ISO waarden<td >Auto100200400800100016003200<td >Witbalans<td >7 presets, man, auto, voorkeur<td >Sluitertijd (sec)<td >60 - 1/8000<td >Ingebouwde flits<td >ja<td >Richtgetal bij ISO 100<td >13<td >Belichtingsmeting<td >MatrixCenter-weightedSpot<td >Belichtingssturing<td >programma-automatieksluitertijdvoorkeuzediafragmavoorkeuzebelichtingscompensatiehandmatig<td >Belichtingscompensatie<td >+/- 5EV / 1, 1/2, 1/3 stappen<td >Scherpstelling<td >AFMFSFXF<td >Continu fotograferen<td >5 b/s<td >Raw formaat<td >ja<td >Beelkwaliteit jpeg (aantal)<td >12<td >lcd formaat (inch)<td >2<td >Lcd resolutie<td >230000<td >Cropfactor<td >2<td >Aansluitingen<td >video+audio-uit (composiet)usb 2.0<td >Accusoort<td >Li-ion (verwisselbaar)<td >Afmetingen<td >142 x 116 x 74,5 mm<td >Gewicht (kg)<td >0

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten