abonneren

E-420

Een jaar na de introductie van de Olympus E-410 zien we de opvolger van deze instap-spiegelreflex, de E-420. Een snelle blik doet vermoeden dat de modellen zo goed als identiek zijn, afgezien van een betere handgrip op het nieuwe model. Maar dat is, uiteraard, niet alles.

Op de achterzijde van de E-420 bevindt zich een 2.7-inch lcd-scherm, net even een maatje groter dan het 2.5-inch scherm van de E-410. De resolutie van dit scherm is overigens ongewijzigd, zodat u niet meer detail zult ontdekken. Net als zijn voorganger beschikt de E-420 over twee kaartsloten, één voor compact flash en één voor xd-kaartjes en ook de Live View-techniek waarbij een preview op het lcd-scherm wordt weergegeven kenden we al.

Schakel de camera in en eventuele stofkorrels op de sensor worden losgeschud. In tegenstelling tot de duurdere E-520 kent de camera geen ingebouwde beeldstabilisatie die trillende handen corrigeert om tot haarscherpe foto's bij weinig licht te komen. Ten opzichte van de E-410 schiet de E-420 zijn afbeeldingen sneller, met een burst rate van 3.5 frames per seconde. Ook nieuw is de Shadow Adjustment-technologie die lastige opnames met veel contrast verbetert. Het resultaat is foto's met veel detail in zowel de lichte als donkere delen.

Ondanks de wat drukke plaatsing van de bedieningsknoppen is de E-420 eenvoudig in het gebruik. De lichtgevoeligheid is maximaal instelbaar op ISO1600, maar dat is ruim voldoende, vooral wanneer je je bedenkt dat de concurrentie hogere iso-standen combineren met veel beeldruis. Beeldruis is de E-420 vreemd, zelfs op ISO1600, en de kleuren zijn uiterst realistisch. Voor wie nog knallendere resultaten wil kan kiezen voor de 'levendig'-instelling. De E-420 gaat er niet op alle punten op vooruit: twee opnamestanden zijn op mysterieuze wijze verdwenen, maar aangezien het gaat om speciale onderwaterstanden zullen de meeste gebruikers hier geen traan om laten.

De Olympus E-420 is in drie uitvoeringen in de winkel aan te treffen: als body (€499), body inclusief een 14-42mm f/3.5-5.6-lens (€599) of als body inclusief een 25mm f/2.8-lens (€699). Tegelijk met de E-420 introduceert Olympus een nieuwe compacte 50mm portretlens met een 'pancake'-constructie, waardoor het gewicht van de camera met body nog verder gereduceerd kan worden. Lekker handig voor de reizende fotograaf dus!

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Prima prestaties bij weinig licht
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Eenvoudig in het gebruik
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Er missen een tweetal opnamestanden
De Olympus E-420 heeft een positieve indruk achtergelaten. De beeldkwaliteit is ronduit prima te noemen, zelfs bij slechtere lichtomstandigheden, en de camera is zelfs voor beginners nog prima te bedienen. Het gebruik van Live View en sensorreiniging bij een camera in deze prijsklasse is een groot pluspunt. Wie veel belang hecht aan beeldstabilisatie kan beter eens kijken bij de grote broer E-520.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: Spiegelreflex, Olympus