abonneren

Dynax 5D

De Dynax 5D is een unieke camera met beeldstabilisatie die werkt op de sensor.

Met de Dimage A1 introduceerde Konica Minolta indertijd een unieke beeldstabilisatie, die Anti Shake werd genoemd. Het kwam erop neer dat de ccd zelf bewoog om trillingen van de camera te compenseren. De A1 heeft een videozoeker, zodat de fotograaf ook ziet wat die Anti Shake doet. Bij een digitale reflexcamera kijkt de fotograaf door een optische zoeker, waardoor het zoekerbeeld niet gestabiliseerd wordt met zo'n systeem. Het werkt wel, maar je ziet het pas bij het resultaat. Dat is een nadeel ten opzichte van optische beeldstabilisatie in de lens, want dat maakt ook het zoekerbeeld rustiger. Maar verder biedt het grote voordelen: iedere lens, ook oudere lenzen uit het 'analoge' tijdperk, is hiermee een gestabiliseerde lens. U hoeft dus niet speciale (duurdere) lenzen met optische beeldstabilisatie te kopen om van deze technologie te profiteren. De Dynax 5D is daarmee een unieke camera, met deze vorm van beeldstabilisatie. Daarnaast is het gewoon een prettig in de hand liggende camera, met een lekker groot lcd-scherm waarop ook alle instelinformatie wordt afgebeeld. De 5D gebruikt daarvoor dus niet een apart klein schermpje, zoals bijvoorbeeld Canon, Nikon en Pentax wel doen.
De 6-megapixel sensor is dezelfde als die in de Nikon en de Pentax zit. Deze zorgt voor een 'cropfactor' van 1.5x; iets minder sterk dan bij de Canon EOS 350 dus.
De camera biedt een ruime keuze aan instellingen, met vijf onderwerpsprogramma's, een groene volautomatische stand en verder de bekende instellingen voor gevorderden. De meegeleverde lens is wat ruimer in zijn bereik dan bij de concurrentie: 18-70 mm zoom.

Pluspunten Conclusie
  • Beeldstabilisatie.
  • Ruim bereik lens.
De Minolta Dynax 5D heeft een iets hoger prijskaartje dan vergelijkbare camera's, maar dat vinden we volledig te rechtvaardigen dankzij de Anti Shake. Daarom warm aanbevolen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: konica minolta, Spiegelreflex