abonneren

DSC-HX5V

Met zijn relatief lage prijs en uitstekende eigenschappen is de DSC-HX5V een van de beste digitale compactcamera’s die we ooit in handen hebben gehad.

Sony plaatst de DSC-HX5V bovenin zijn compactcamerasegment. Geen vreemde keus, gezien de specificaties en mogelijkheden van dit toestel. Een groothoek lens (24mm), tienvoudige optische zoom, volledige handmatige controle over de instellingen, kant-en-klare panoramafoto’s maken met Intelligent Sweep en een ingebouwde gps-ontvanger en kompas zodat u naderhand altijd terug kunt zien waar u uw foto’s gemaakt heeft. Het is een wonder dat Sony al deze mogelijkheden in de kleine behuizing van de DSC-HX5V heeft weten te persen, want de camera voelt zich qua formaat prima thuis in uw borst- of broekzak.

Compactcamera’s staan erom bekend dat ze overdag prima plaatjes schieten, maar het bij weinig omgevingslicht vaak laten afweten. Dat is niet vreemd; in een digitale compactcamera zit een aanzienlijk kleinere sensor dan in een digitale spiegelreflexcamera. Het kleinere sensoroppervlak vangt minder licht en omdat de transistors eveneens kleiner zijn, treedt er meer ruis op. Een vergelijking met een digitale spiegelreflexcamera zal de DSC-HX5V niet winnen, maar voor het eerst voelen we ons niet gehandicapt als we in het donker zonder flits willen fotograferen. Dat komt vooral door de gloednieuwe cmos-sensor en Exmor-beeldprocessor die Sony in de DSC-HX5V heeft toegepast. Zelfs op de Intelligent Auto-stand en zonder statief weten we verbluffende nachtopnames uit de camera te persen.

De DSC-HX5V staat een grote mate van vrijheid toe met de ondersteuning van PASM-standen, scenes en zelfs een hdr-stand. Toch weet de Intelligent Auto-stand de situatie voor de lens zo nauwkeurig in te schatten, dat we zelden een aanpassing hoeven te maken. De automatische gezichtsdetectie is hierbij van onschatbare waarde en het valt op hoe volwassen deze techniek inmiddels geworden is. Hetzelfde geldt voor Sony’s gepatenteerde Intelligent Sweep. Hiermee maakt u met één polsbeweging een panoramafoto, waarbij bewegende voorwerpen (zoals personen en auto’s) automatisch gecompenseerd worden. Dit werkt zo vreselijk goed, dat u zich afvraagt waarom u het ooit anders hebt gedaan.

De ingebouwde gps-ontvanger en kompas zijn een leuk extraatje; de camera slaat na het maken van een foto de bijbehorende gps-gegevens in de EXIF-tag op. Deze is door vrijwel elk modern fotobeheerprogramma uit te lezen. Dankzij de kompasgegevens kunt u niet alleen zien waar u stond, maar zelfs welke kant u opkeek. De gps-ontvanger is geen zware aanslag op de accu, maar kan desgewenst uitgeschakeld worden. Vervelender is dat het een lange tijd kan duren voor de ontvanger zijn eerste fix heeft (‘time to first fix’) – soms wel enkele minuten. Heeft de camera eenmaal een fix, dan is er niets meer aan de hand. Een ‘warme’ fix duurt slechts een fractie van een seconde, korter dan u nodig heeft om een foto te nemen.

Andere minpunten van de DSC-HX5V zijn het wat trage opstarten en afsluiten van de camera en de plaatsing van de opnametoets voor video, vlak bij het punt waar de rechterduim normaliter rust.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende fotokwaliteit
  • ingebouwde gps-ontvanger
  • Intelligent Sweep
  • gps-fix soms erg traag
  • onhandige record-toets
De DSC-HX5V is wat ons betreft op dit moment de ultieme digitale compactcamera, met een beeldkwaliteit die nauwelijks onderdoet voor goedkopere digitale spiegelreflexcamera’s.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: