De beste camera-accessoires voor fotografie: Deel 2

beste camera-accessoires
Wanneer de zon weer begint te schijnen, kriebelt het bij iedere fotografie-liefhebber. Camera in de tas en er op uit om de mooiste kiekjes te schieten. Wat zijn daarbij de beste camera-accessoires waar je niet zonder kunt?

OneStep 2 (119,90 euro)

beste camera-accessoires

Polaroid is eigenlijk nooit echt ‘uit’ geweest. De karakteristieke, kleurrijke kastjes hebben altijd liefhebbers gekend. Tegenwoordig zijn ze weer hipper dan ooit, sinds de Nederlandse eigenaren van Polaroid Originals in 2008 het stokje overnamen van Polaroid. Onder de naam Impossible Project besloten zij de productie in ere te herstellen toen de fabrikant zelf ermee stopte.

Het leuke aan de polaroidcamera is het ongecompliceerde plezier dat hij biedt. Richten, afdrukken en kijken hoe je foto op magische wijze verschijnt op het net uitgebraakte stuk fotopapier. Naast een professionele of semi-professionele spiegelreflexcamera is het dan ook een geweldige aanwinst voor elke fotograaf.

Polaroid Originals bracht vlak voor de feestdagen een nieuwe camera uit: de Polaroid OneStep 2. Het grote verschil met de oude polaroidcamera’s is de ingebouwde accu. De oude camera’s hadden dit niet en elke fotocassette bevatte daarom een batterijtje. Nu dat niet langer nodig is, heeft de OneStep 2 zijn eigen type film. Die is iets goedkoper, maar een echt goedkope hobby zal het nooit worden … je betaalt nog steeds ruim twee euro per foto.

Verder belooft Polaroid Originals dat de camera een uitstekend objectief heeft voor goede foto’s. Dat zal best, maar de beeldkwaliteit is natuurlijk niet waarvoor je naar een Polaroid grijpt. Dat is het moment, de sfeer en wat het bedrijf zelf ‘perfecte imperfectie’ noemt. En dat is onbetaalbaar.

Robin de Puy – If this is true … (37,99 euro)

beste camera-accessoires

Fotoboeken: de ene fotograaf is een fanatiek verzamelaar, de andere taalt er niet naar. Toch zijn zo goed als alle goede fotografen ooit begonnen met naar het werk van anderen kijken. Dat kan op een scherm, maar eenmaal afgedrukt krijgen foto’s weer een andere lading. Goed voor de inspiratie en om van te leren. Daarnaast is het een mooi object op de salontafel, om gewoon af en toe eens lekker door te bladeren.

Keuze te over, als je een mooi fotoboek wilt. Een van onze favorieten is het deels autobiografische boek ‘If this is true, I’ll never have to leave home again’ van fotograaf Robin de Puy. In mei 2015 stapte ze in de Verenigde Staten op een Harley Davidson. In haar zadeltassen zaten haar camera’s, een paar lampen en een flitsparaplu. Het doel van de reis: uitzoeken wat fotografie voor haar betekent, weg van de druk en verwachtingen thuis. Die druk kwam van anderen, maar ook van haarzelf. Met tienduizend kilometer op de teller zat haar reis erop.

Het boek bevat een indrukwekkende verzameling portretten, niet alleen van de Amerikanen die ze ontmoette, maar ook van De Puy zelf. We hebben in dit geval gekozen voor portretfotografie, maar er zijn natuurlijk prachtige fotoboeken in elk genre. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar het imposante ‘Genesis’, het levenswerk van de wereldberoemde fotograaf Sebastião Salgado.

Wacom Intuos Pro Medium (379 euro)

beste camera-accessoires

Wil je iemand die van fotograferen houdt eens flink in de watten leggen, maar niet met een camera of objectief? Dan kan een pentablet een goede keuze zijn. Vooral voor de creatieve fotograaf die veel in Photoshop of Lightroom werkt, biedt zo’n tablet een aantal voordelen. Door het intuïtieve ontwerp ga je sneller en preciezer werken. Daarnaast helpt een pentablet rsi voorkomen. Er ligt namelijk minder druk op de onderarm dan bij een muis, waardoor de spieren minder belast worden.

Zeg je pentablet, dan zeg je Wacom. Het bedrijf is de absolute marktleider en met goede reden: de producten zijn van topkwaliteit en worden lang ondersteund. Daar komt bij dat een goede pentablet jaren meegaat en meerdere computers zal overleven als je er goed voor zorgt.

Begin 2017 bracht Wacom de Intuos Pro Medium op de markt. De Intuos-lijn is voor de gevorderde gebruiker en biedt betere specificaties en meer mogelijkheden dan de goedkopere Bamboo-modellen. Dit medium-formaat sluit qua grootte perfect aan bij monitoren vanaf 24 inch of opstellingen met meerdere monitoren.

Transcend StoreJet 25M3 1TB (71,95 euro)

beste camera-accessoires

Wanneer je de ene na de andere geheugenkaart volschiet tijdens je vakantie, is het prettig om ze niet op je laptop, maar op een externe harde schijf op te slaan. Zo loopt de harde schijf minder snel vol en kun je toch je geheugenkaarten legen. Harde schijven zijn kwetsbare dingen en je hebt niet altijd in de hand wat ermee gebeurt, zeker als je hem vaak wilt meenemen.

Het kan dan een goed idee zijn om net iets meer aan je externe harde schijf uit te geven en een ‘rugged’ versie te kopen. Zo’n schijf is gebouwd om wel wat klappen op te kunnen vangen, bijvoorbeeld als hij uit een tas valt of wanneer er druk op wordt uitgeoefend omdat iemand erop gaat zitten. Een goede schijf die er in een variant met 1 TB opslagruimte is, is de Transcend StoreJet 25M3.

De behuizing van deze schijf is schok-, val- en waterbestendig. Zo weet je vrijwel zeker dat je bestanden veilig opgeslagen staan. Daarnaast is deze externe schijf voorzien van een snelle usb3.1-verbinding, een knop om automatisch een back-up te maken en de mogelijkheid om je bestanden te beveiligen met encryptie. Op die manier zijn je bestanden ontoegankelijk als je de schijf kwijtraakt of als deze gestolen wordt.

Onderwaterhoes DICAPac (50 - 100 euro)

beste camera-accessoires

Een kiekje maken met je dure spiegelreflexcamera terwijl je in een kajak de Dordogne afraast? Liever niet! En magische foto’s van een koraalrif zijn prachtig, maar een onderwaterbehuizing is toch niet te betalen? Dat is niet waar, als het aan de mensen bij DICAPac ligt. Zij maken waterdichte zakken, speciaal voor camera’s en smartphones. Hiermee blijft je camera niet alleen droog, maar kun je er zelfs onderwater mee fotograferen.

Er zijn verschillende uitvoeringen beschikbaar, waarvan een aantal is voorzien van een vizier om te fotograferen. Zo is de WP-S10 geschikt voor spiegelreflexcamera’s met een bescheiden objectief. Deze hoes kan tot vijf meter onder water. Voor duiken is het niet genoeg, maar voor snorkelen uitstekend! Met de WP-570 kun je tot twee keer zo diep gaan, maar deze zak is ‘slechts’ groot genoeg voor een flinke compactcamera, zoals een Canon PowerShot G11.

De DICAPac-onderwaterhoezen zijn een stuk voordeliger dan op maat gemaakte onderwaterbehuizingen, want die kosten al snel meer dan duizend euro. Als je dus nog niet in het bezit bent van een actiecamera die onder water kan, biedt DICAPac een vriendelijk geprijsd alternatief om boven, onder en rond het water te fotograferen en filmen.

Tekst: Thomas Kouveld

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Koopwijzer, Camera's

Tags: opslag, transcend, wacom, polaroid, fotogrsfie