abonneren

Coolpix S200

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een stijlvolle 7 Megapixel camera met 3x optische zoom en een aantal interessante technische snufjes als gezichtsherkenning en ‘D-Lighting’.

De Nikon Coolpix S200 is een 7 Mpixel, 3x optische zoomcamera met gezichtsherkenning, waardoor automatisch wordt scherpgesteld en belicht op gezichten van personen die in het beeld herkend worden. Vervolgens kan de camera daar nog een aantal instellingen op afstemmen, zoals de kleur van huidtinten en de dosering van eventueel flitslicht. Ook eventuele rode ogen die veroorzaakt zijn door het flitsen worden automatisch herkend en gecorrigeerd.

Gevoeligheid

De ISO-gevoeligheid loopt tot 1000 ISO. De ISO waarde is een maat voor de lichtgevoeligheid van de beeldsensor. Hoe hoger het getal, hoe minder licht er nodig is om de opname te maken. Is er minder licht nodig, dan kan met een snellere tijd (de zogenaamde sluitertijd) worden gefotografeerd en zo’n snellere sluitertijd ‘bevriest’ als het ware de beweging van het onderwerp (en ook die van de camera). Ook hoeft u minder snel te flitsen als u een hogere ISO-waarde gebruikt.

Vibratiereductie

De S200 heeft een elektronische ‘Vibratie Reductie’, maar dat is verwarrend omdat die term ook wordt gebruikt voor optische beeldstabilisatie, bijvoorbeeld in Nikon objectieven voor reflexcamera’s. Dat is hier niet het geval. Het gaat om een softwarematige beeldaanpassing, waarbij als het ware de onscherpte zou moeten worden ‘weggerekend’. In de praktijk bleek het ook niet altijd goed te werken, en koos de camera soms een onnodig lage ISO waarde (50 ISO) met volledig ingezoomde lens, met als gevolg dat het beeld toch niet echt lekker scherp was. Aangezien de beelden van de S200 tot 200 ISO mooi ruisvrij zijn, had de sluitertijd ook gewoon 2 stops sneller kunnen zijn om dit probleem te voorkomen.

D-Lighting

Wel een mooi snufje op deze camera is D-Lighting, een technologie die automatisch probeert om te hoge contrasten te corrigeren door de schaduwen op te lichten. De beeldkwaliteit is goed, maar vanaf 800 ISO ontstaat er wel een grote hoeveelheid ruis, vooral zogenaamde luminantie-ruis (lichtere pixels, geen gekleurde pixels). De algehele beeldkwaliteit is goed, maar ik zag wat hele lichte strepen in staande opnamen met een blauwe lucht. Kennelijk heeft de chip wat moeite met een kleurverloop in horizontale richting. Erg storend is dat overigens niet, en in een afdrukje valt het absoluut niet op.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • D-Lighting voor mooie contrastbeheersing
  • Ingebouwde gezichtsherkenning
  • Matige beeldkwaliteit bij hoge gevoeligheid
De Nikon Coolpix S200 is een camera met een goede beeldkwaliteit tot 400 ISO, en fraaie snufjes als ‘D-Lighting’ en gezichtsherkenning. De ingebouwde rode ogen correctie software zorgt samen met die laatste functie voor bijna altijd gelukte portretfoto’s.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: