abonneren

Coolpix P5100

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Nikon Coolpix P5100 is een nieuwe uitvoering van de P5000. De 3.5x optische zoom is gebleven, evenals de vibratiereductie, maar de sensor heeft een upgrade van 10 naar 12 megapixel gekregen.

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De magnesium behuizing van de P5100 voelt niet alleen zeer prettig aan, maar ziet er ook nog een stoer en professioneel uit. Dat de camera niet op het fashion-segment gericht wordt is ook af te zien aan de features: de P5100 biedt weinig gimmicks, maar vooral bruikbare features om betere foto's te maken.

De P5100 biedt ons de mogelijkheid te fotograferen in sluitervoorkeuze-, diafragmavoorkeuze en handmatige stand om ons complete controle over de belichting van het onderwerp te geven. De diafragmavoorkeuze is volledig instelbaar en bestaat niet uit een simpele keuze tussen twee instellingen; de automatische en scenevoorkeuzestanden werken prima voor snelle kiekjes.

De P5100 kan gebruikt worden met een flink aantal accessoires, waaronder tele- en groothoeklenzen en dankzij een ingebouwde hot-shoe-adapter kan er ook een externe flitser geplaatst worden. Hoewel de camera erg compact is, is hij niet zo klein als zijn meeste concurrenten en de praktische rubberen grip voelt niet lekker aan in onze broekzak.

De camera mist helaas een intuïtief menusysteem. Nikon heeft een gebruikelijke draaiknop bovenop de camera geplaatst om de opnamestand te kiezen en daarnaast een tweede, horizontale draaiwiel geplaatst die u met de duim bedient. Tel daarbij nog een vierwegs cursorpad bij op en de verwarring over welk wieltje of welke toets wat doet is gegarandeerd. Hier heeft Nikon nog werk te verrichten.

Voor een point-and-shoot-camera gaat het scherpstellen tergend langzaam wanneer er niet voldoende omgevingslicht is. Het resultaat: veel gemiste opnamen. Toch zijn we tevreden over de P5100: de kwaliteit van de foto's behoren tot de beste die we van een 12-megapixel-camera hebben gezien. Er is slechts een kleine chromatische abberatie op de foto's zichtbaar, de beeldruis is zeer laag en de beeldstabilisatie werkt prima waardoor u op ISO 64 de meest fantastische foto's kunt maken.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Compatibel met extra lenzen, adapters en flitsers
  • Langzame autofocus bij weinig licht
  • Verwarrend menu
De Coolpix P5100 is een uitstekende compact camera voor wie méér controle wil over zijn foto's dan met een standaard compact camera mogelijk is. Gevorderde amateurfotografen zullen veel plezier beleven aan de mogelijkheid om de camera te voorzien van extra accessoires en zullen daarbij de langzame autofocus voor lief nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: