In de strijd om de beste vakantiekiekjes zetten zowel Sony als Canon een model met gps-ontvanger in. Welk van deze twee digitale compactcamera’s verovert een plekje in je broekzak?

Wie veel reist en foto’s maakt zal de luxe van een ingebouwde gps-ontvanger zeker kunnen waarderen. Achteraf is altijd te zien wanneer en waar de foto precies gemaakt is; applicaties als Picasa, Google Earth en iPhoto geven de foto’s zelfs netjes een plekje op de wereldbol. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van een losse gps-tracker, maar dat betekent een extra apparaatje mee. Bovendien moet je dan gaan stoeien met tijdsinstellingen en een applicatie om de foto’s en gps-gegevens te synchroniseren.

Broekzak


De Canon Powershot SX230 en de Sony DSC-HX7V hebben een aantal overeenkomsten, maar even veel verschillen. Het belangrijkste: beide camera’s steek je in je broekzak. Dat gaat bij de Sony net even wat makkelijker. Hoewel de body van de Canon-camera net wat dunner is, steekt de lens verder uit. De Sony voelt wat compacter aan. Daarbij is ook belangrijk te vermelden dat het instelwieltje bij de Canon-camera snel verschuift wanneer je de camera weer uit je broekzak trekt. Dat was ook het geval bij de HX5V, maar Sony heeft bij de HX7V het wieltje wat verzonken. Prettig! Ook ligt de Sony iets lekkerder in de hand, omdat er voldoende plek is voor je duim. Bij de SX230 rust je duim op het instelwiel, wat niet onze voorkeur heeft.
Canon compenseert deze minpuntjes met een 16:9-scherm en een aanzienlijk betere flitser, die automatisch openklapt bij het opstarten van de camera. De flitser is uiteraard fragieler dan de flitser in de body van de HX7V, maar omdat hij hoger uitsteekt zijn de resultaten beter en heb je minder last van rode ogen. Ook scoort Canon op de opstart- en afsluittijd van de camera: bij het opstarten is de SX230 net wat sneller dan de HX7V, bij het afsluiten is het verschil nog veel groter. Dat wordt deels verklaard door de uitstekende lens.

Gps


We zijn benieuwd hoe beide camera’s presteren en hoe snel ze een gps-fix weten te krijgen. De gps-ontvanger in de Canon heeft snel een eerste fix te pakken, de Sony-camera doet er enkele minuten langer over. Als je eenmaal een fix hebt blijken de ontvangers allebei even gevoelig te zijn: loop je een gebouw binnen, dan is het signaal kwijt. Heracquisitie gaat bij beide camera’s redelijk vlot.
Voordat we foto’s maken stellen we eerst de camera’s in. Bij de Sony zijn we daarmee veel sneller klaar: de menu’s zijn duidelijker van opzet en zijn met één toets oproepbaar. Canon maakt gebruik van een menu- en func-toets, waardoor we veel langer naar instelmogelijkheden moeten speuren. Ook heeft Canon het instelwieltje flink volgepropt met camerastanden. Auto, program, handmatig en filmstand zijn bij beide camera’s aanwezig, maar Canon vindt het nodig hier onder meer ook fisheye, kinderen & dieren, landschap en portret aan toe te voegen. Wij zien deze scenestanden liever gewoon waar ze thuishoren: onder de scenestand. Het instelwiel op de HX7V is bruikbaarder want qua fratsen houdt Sony zich in. Er is een speciale Intelligent Auto-stand die bij weinig omgevingslicht automatisch meerdere foto’s combineert en verder kun je kiezen voor de bekende Intelligent Panorama-stand en een 3D-stand.

Kwaliteit


De gemaakte foto’s ontlopen elkaar weinig in kwaliteit. Canon heeft een 12-megapixel sensor ingebouwd, het gebruikte objectief is van het type 5-70mm (1:3,1-5,9) wat overeenkomt met een veertienvoudige optische zoom. Sony houdt het zoombereik bescheidener: de tienvoudige zoom komt op rekening van een 4,25-42,5mm (1:3,5-5,5)-objectief, waarachter een 16,1-megapixel sensor schuil gaat. De Canon-lens is dus net een stop lichtgevoeliger in het groothoekbereik en de Sony heeft een wijdere groothoek. De kleurreproductie van de SX230 is beter dan van de HX7V en ook zijn de Canon-foto’s net wat scherper, wat duidt op een beter ruisverwijderingsalgoritme. Wie zijn foto’s niet op posterformaat afdrukt zal het verschil echter niet zien.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goed zoomobjectief

  • slimme flitser

  • 16:9-scherm

  • design en interface

De twee camera's van Sony en Canon ontlopen elkaar niet veel. De SX230 is vooral aan te raden voor gebruikers die graag foto's in breedbeeld schieten, behoefte hebben aan een iets bredere zoom of een iets sterkere lichtgevoeligheid.Aantal megapixel12.1Maximale fotoresolutie4000x3000Maximale videoresolutie1920x1080Maximale video-framerate240ZoekerLCD-scherm
Brandpuntsafstand (35mm)28 - 392 mmOptische zoom14Digitale zoom4Lichtsterkte (f)F3.1 - F5.9ISO-waarden100
3200
WitbalansAutomatisch, handmatig, 6 presetsSluitertijd (sec)15 - 1/3200Ingebouwde flitsjaBelichtingsmetingMulti, beeldmidden, spotBelichtingssturingprogramma-automatiek
motiefprogramma's
sluitertijdvoorkeuze
diafragmavoorkeuze
belichtingscompensatie
handmatig
Belichtingscompensatie±2 EVScherpstellingcontrast, multi, center, single, continuous, face, live viewBeeldstabilisatieoptischGezichtsherkenningjaContinu fotograferen3.2 bpsRAW-formaatneeLcd-scherm (inch)3Lcd-scherm (pixels)461OpslagmediumSDHC
Aansluitingenusb 2.0
mini-hdmi
CameraoptiesSmiledetectie
Rode-ogen-functionaliteit
AccusoortLi-ion (verwisselbaar)Afmetingen106 x 59 x 33 mm

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten