abonneren

Canon Powershot G12

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De fotograaf die de hoogste beeldkwaliteit nastreeft, is aangewezen op de spiegelreflex. Wie tegelijkertijd iets draagbaars zoekt, is aangewezen op de premium compactcamera. De Canon PowerShot G12 vormt het uithangbord voor deze categorie.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Bij een premium compactcamera wordt meer aandacht besteed aan het objectief, de beeldkwaliteit, de bediening en de degelijkheid van de camera dan bij een normale compactcamera. De beeldsensor is vaak groter, terwijl de resolutie wat lager is. Zo zijn de beeldpixels relatief groot, wat de beeldkwaliteit ten goede komt. Omvang is minder belangrijk: een degelijke handgreep, goede handligging en plaats voor de vingers hebben prioriteit.

Dat de G12 niet bedoeld is voor de gelegenheidsfotograaf, blijkt uit het grote aantal bedieningselementen. Aan de bovenzijde zien we een draaiwiel voor de belichtingscorrectie, een programmawiel en een draaiwiel voor de iso-instelling. Daarnaast zijn er nog twee draaiwielen waarvan u de functie kunt instellen; één aan de voorzijde en één rondom de vierwegtoets op de achterzijde. Alle instelwielen en knoppen zijn groot genoeg om ze met handschoenen te kunnen bedienen. De G12 heeft een optische zoeker met dioptriecorrectie, al is het zoekerbeeld nogal klein (circa 75 procent van het opgenomen beeld) en ontbreken kaders en merktekens. Bij de uiterste groothoekstand zien we zelfs een stukje van het objectief in beeld. Wie liever niet met de camera aan het oog fotografeert kan vertrouwen op het 2,8-inch scherm. Deze heeft een draaipunt aan de zijkant, zodat het maximaal te verdraaien is. Ook is het mogelijk het scherm naar voren te klappen om een zelfportret te maken. Het scherm telt 461.000 pixels, een goede scherpte en een grote kijkhoek.
Canon staat het toe een adapter op het objectief te monteren. Tot de beschikbare accessoires voor de G12 behoren twee macro (ring)flitsers en een 1,4x tele-adapter, waardoor we bij maximale zoom op 196 mm uitkomen. Dankzij Hybrid IS-beeldstabilisatie worden ook zijdelingse trillingen bestreden – handig bij macrofotografie. Wie vaak scheve foto’s maakt kan zich verheugen op de digitale waterpas aan de onderzijde van het lcd-scherm. Naast de 3:4-verhouding kan de G12 ook fotograferen in 4:5, 2:2, 9:16 en 1:1.

Waar zijn voorganger maximaal kon filmen op 640 x 480-resolutie, heeft Canon de G12 geschikt gemaakt voor filmen in 1280 x 720. Hierbij neemt de camera stereogeluid op, maar wordt de optische zoom uitgeschakeld en is het niet mogelijk tijdens het filmen opnieuw scherp te stellen. Er zijn enkele aardige effecten, zoals Miniatuur en HDR. Bij de laatstgenoemde maakt de camera drie opnamen met verschillende belichtingen, die gecombineerd worden tot een beeld met een betere doortekening in de schaduwen en lichte partijen. Bij Miniatuur wordt de boven- en onderkant van het beeld softwarematig onscherp gemaakt en de kleurverzadiging verhoogd, zodat het lijkt alsof we een maquette hebben gefotografeerd (tilt-shift). We kunnen dit effect ook in de filmstand gebruiken, waarbij we voor een 5x, 10x of 20x vertraagde opnamesnelheid kunnen kiezen. Zo wordt de scène versneld afgespeeld, erg mooi als de opname vanuit een hoog standpunt is gemaakt.

Bij het fotograferen zien we een erg nauwkeurige lichtmeting en met de grote lichtmeetcorrectieknop en het histogram is het snel mogelijk correcties toe te passen. De PowerShot G12 heeft een erg lage ruiswaarde, wat zich vertaalt in bruikbare foto’s op hoge iso-waarden. Het objectief levert scherpe foto’s, al zien we hier en daar wat chromatische aberratie en bij de uiterste groothoek is er een milde vertekening van het beeld. Veel andere merken corrigeren deze beeldfouten tijdens de jpeg-bewerking, Canon heeft hier blijkbaar niet voor gekozen. Een groter minpunt is dat het lastig is met de camera scherp te stellen; bij het half indrukken van de ontspanknop ontbreekt een duidelijk drukpunt. Hierdoor maken we nog wel eens onbedoeld een foto.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende beeldkwaliteit
  • uitklapbaar scherm
  • optische zoeker
  • ontspanknop
De PowerShot G12 is niet perfect, maar komt behoorlijk dicht in de buurt. Wat ons betreft is de G12 het ideale reismaatje voor (semi-)professionele fotografen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camera's

Tags: