abonneren

Xacti VPC-HD2

De Sanyo Xacti HD2 is een bijzonder compacte video- en fotocamera die opneemt op flashgeheugen in plaats van op tapes of een harde schijf. Daarnaast is hij in staat om beelden in high-definition op te nemen, met een maximale resolutie van 1280 x 720 pixels.

Mogelijkheden en gebruiksgemak

Het eerste wat opvalt aan de HD2 is de stevige metalen body en het erg compacte formaat. Veel fabrikanten claimen momenteel de kleinste high-definition camera te hebben, maar bij de HD2 klinkt deze claim tenminste geloofwaardig.

De Xacti HD2 kan filmen in webkwaliteit (320x240 pixels), in standaard resolutie (640x480 pixels met een 4:3 verhouding of 720x480 pixels met een 16:9 verhouding) en in high definition kwaliteit (1280x720 pixels).
De videobeelden worden opgeslagen in het MPEG-4 formaat (AVC H.264) op een SD of SDHC geheugenkaart.

Bij de maximale beeldkwaliteit nemen de videobeelden ongeveer 1MB per seconde in beslag, wat betekent dat er ongeveer een uur gefilmd kan worden bij gebruik van een 4GB geheugenkaart.

Ondanks het kleine formaat is de HD2 in de praktijk redelijk gebruiksvriendelijk. De camera laat zich door de verticale oriëntatie van de behuizing vasthouden als een pistoolgreep, en is makkelijk met een hand te bedienen. Aan de achterkant bevinden zich twee grote knoppen voor video en foto, een schuifknop voor de zoomfunctie en een kleine joystick om de overige functies mee te kunnen bedienen.

Hoewel alle toetsen makkelijk met de duim bediend kunnen worden, hebben we soms wel wat moeite met de joystick. Het schakelen tussen de functies gaat redelijk, maar het bevestigen van de functies met een druk op de joystick zorgt soms voor onverwachte resultaten omdat de joystick te makkelijk opzij gedrukt kan worden. Vooral mensen met grote handen zullen wat moeite hebben met de bediening van de extra functies.

De camera wordt aan en uit gezet worden met een knop die onder het beeldschermpje verstopt zit. Als de camera aan staat is deze standaard in de stand-by modus met een dichtgeklapt scherm, en gaat de camera aan zodra het schermpje opengeklapt wordt. Hierdoor is de camera zeer snel paraat, en kunt u al na enkele seconden na het openklappen van het schermpje filmen.

Erg handig is dat de HD2 tijdens het filmen ook zonder onderbreking van de opname foto's kan maken tot een maximale resolutie van 7 megapixels. Verder beschikt de camera over audio-assistentie, waarbij de camera de middels een Engels sprekende damesstem aangeeft in welke modus de camera is ingeschakeld.

Aansluitingen

De HD2 wordt geleverd met een handig dock, waarmee de camera is aan te sluiten op de TV op PC, en waarmee de camera tevens opgeladen kan worden. Videobeelden kunnen middels de bijgeleverde HDMI kabel direct afgespeeld worden op een HD-ready televisie.

Via USB2 kan de camera op de pc aangesloten worden. Het grote voordeel van opname op een flashgeheugen in plaats van op tapes is dat de videofragmenten direct naar de computer verplaatst kunnen worden, zonder deze eerst te hoeven afspelen via de camera of te hoeven converteren. Daardoor is de camera zeer geschikt om video te schieten voor gebruik op websites of video-diensten zoals YouTube.

Beeldkwaliteit

De testbeelden van de HD2 zien er in eerste instantie heel behoorlijk uit, maar bij vertoning op een HD-ready en Full HD scherm zijn in de fijne details duidelijk compressie artefacts te zien in de vorm van kleine blokjes van pixels die het beeld een beetje gepixelde indruk geven.

Zodra de lichtomstandigheden wat minder worden verliezen de beelden ook snel aan kleur en contrast, en neemt het ruisniveau toe. De HD2 beschikt wel over een "High Sensitivity mode" zodat bij minder licht ook goed gefilmd kan worden, maar deze voegt ook extra ruis toe aan het beeld.

Tijdens het filmen valt ook op dat de autofocus soms wat traag reageert, waardoor het soms net wat te lang duurt voor het gefilmde object scherp in beeld komt.

De camera kan foto's maken met een maximale resolutie van 10 megapixel, al moet hierbij vermeld worden dat deze resolutie bereikt wordt door interpolatie, omdat de resolutie van de gebruikte CCD beeldchip maximaal 7 Megapixel is. De foto's zelf zijn van redelijke kwaliteit.

We zijn enthousiast over de macro-opnames, bij voldoende licht kan er tot op slechts enkele centimeters afstand van een object gefilmd worden, wat een indrukwekkend resultaat kan opleveren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer compact en licht
  • High-definition beelden (720p)
  • MPEG-4 formaat makkelijk te bewerken
  • Fotograferen tijdens het filmen
  • Goede macro functie
  • 10x optische zoom
  • Compressie zichtbaar in beeld
  • Videobeelden bij minder lichtomstandigheden
  • Joystick te priegelig voor grote handen
Met de Xacti HD2 levert Sanyo een solide en veelzijdige video- en fotocamera af, die zo compact en licht is dat u hem altijd bij u kunt dragen, en daardoor op elk gewenst moment kunt filmen en fotograferen. De keerzijde is dat de beeldkwaliteit van de video net wat te kort schiet door de pixelatie van de details. Voor de meeste consumenten zal dit geen probleem zijn, maar de serieuze videofilmer kan beter wachten op de opvolger van dit model.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: