Xacti VPC-CA8

Om onderwaterfoto's te maken of fatsoenlijk te filmen op de skipiste is een speciale waterdichte behuizing voor uw camera geen overbodige luxe. Niet zo voor Sanyo's Xacti VPC-CA8, die van meet af aan is ontworpen om bestand te zijn tegen de invloed water -- tot een diepte van 1.5 meter, 60 minuten lang.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Minpunten

De VPC-CA8 verbergt zijn waterproof functionaliteit goed, met rubberen bescherming rondom de accu, usb- en sd-poorten. Deze rubberen afsluiting bewijst zich als uiterst effectief gedurende onze informele tests. De camera is vormgegeven als een pistool waardoor hij prettig in de hand ligt, de functietoetsen zijn eenvoudig te bedienen en het menusysteem is uiterst intuïtief. In het menu vinden we een aantal speciale mogelijkheden terug, zoals een burstmodus voor tien foto's en een speciale webcamstand.

Het kloppende hart van de VPC-CA8 is een acht-megapixel cmos-sensor die garant staat voor foto's en film-materiaal. Het filmmateriaal wordt op vga-resolutie opgenomen en kent een bitrate van 6 Mbps bij 60 frames per seconde. De lens is vergelijkbaar aan een 38 mm-model, een duidelijk verschil met normale digitale compactcamera's die normaal gesproken een zoombereik vanaf 35 mm aanbieden. Het is hierdoor moeilijker om onderwerpen die dichtbij staan fatsoenlijk op de foto te krijgen. Aan de andere kant is de camera bij uitstek geschikt om voorwerpen op de plaat te krijgen die wat verder van de lens verwijderd zijn, dankzij de 5x optische zoom.

Om een uitspraak te kunnen doen over de beeldkwaliteit vergelijken we de Sanyo Xacti met een twee-jaar-oude Canon Ixus 60 digitale compactcamera, die een redelijke beeldkwaliteit biedt en voor minder dan € 150 in de winkel gekocht kan worden. Wanneer we met de Xacti foto's maken op minder dan een meter afstand, dan treedt er een duidelijke lensvervorming op en zien de foto's er waziger, donkerder en zelfs blokkeriger uit dan die van de Canon -- sterker nog, de Xacti weet de slechte foto's te produceren die we ooit van een acht-megapixel-camera hebben gezien.

Het is daarom extra jammer dat de videokwaliteit, zelfs op de beste instelling, erg veel ruis en artefacten bevat. Dat is vermoedelijk te wijten aan de cmos-sensor en de lens van Sanyo. Hierdoor betaalt u wel érg veel geld voor het compacte en waterdichte chassis. Met andere woorden: het design is verbluffend, de prestaties ondermaats.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Werkt prima onder water
  • Veel verschillende instellingen
  • Compact
  • Zoombereik begint pas bij 38mm
  • Duidelijke lensvervorming
  • Slechte beeldkwaliteit bij foto en film
De Xacti VPC-CA8 is een erg aantrekkelijke alleskunner voor onderwaterfreaks, maar helaas maakt het apparaat lelijke foto's en films. Wie al een camera heeft kan beter het geld besteden aan een onderwaterbehuizing.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: