abonneren

Xacti VPC-CA65

De Sanyo Xacti CA65 is een compacte video- en fotocamera die opneemt op flashgeheugen in plaats van op tapes of een harde schijf. Als extra bijzonderheid is hij schokbestendig en ook nog eens waterdicht tot op een diepte van anderhalve meter!

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Mogelijkheden en gebruiksgemak

Het eerste wat opvalt als we de Xacti CA65 beet pakken is de robuuste uitvoering. De camera is standaard voorzien van een waterdichte behuizing, die tevens de lens en het beeldscherm beschermt. De camera voelt zwaar aan, maar is toch behoorlijk compact.

De Xacti CA65 kan filmen in webkwaliteit (320x240 pixels) en in standaard resolutie (640x480 pixels met een 4:3 verhouding ) De camera biedt jammer genoeg geen volledige Pal resolutie, en ook geen omndersteuning vor breedbeeld opnames, en lijkt daarmee voornamelijk gericht op gebruikers die videobeelden voor het web of voor YouTube willen maken.

De videobeelden worden opgeslagen in het efficiënte MPEG-4 formaat (AVC H.264) op een SD of SDHC geheugenkaart, wat het zeer gemakkelijk maakt videobeelden over te halen naar de PC voor bewerking of opslag. Bij de maximale beeldkwaliteit nemen de videobeelden ongeveer 500KB per seconde in beslag, wat betekent dat er ruim twee uur gefilmd kan worden bij gebruik van een 4GB geheugenkaart.

De gebruiksvriendelijkheid is dik in orde. De camera laat zich door de verticale oriëntatie van de behuizing vasthouden als een pistoolgreep, en is makkelijk met een hand te bedienen. Aan de achterkant bevinden zich twee grote knoppen voor video en foto-opname en een vierpunts druktoets voor de zoomfunctie en de menubesturing. Deze laten zich simpel met een hand bedienen, ook tijdens het filmen.

De camera wordt aan en uit gezet worden met een knop die onder het beeldschermpje verstopt zit. Als de camera aan staat is deze standaard in de stand-by modus met een dichtgeklapt scherm, en gaat de camera aan zodra het schermpje opengeklapt wordt. Hierdoor is de camera zeer snel paraat, en kunt u al na enkele seconden na het openklappen van het schermpje filmen.

Aansluitingen

Vanwege de waterdichte behuizing zijn de aansluitingen op de Xacti CA65 tot een minimum beperkt. In het batterijcompartiment bevindt zich een gecombineerde USB2/AV aansluiting, waarmee u de camera op de PC of op de TV kunt aansluiten, voor beiden wordt een aparte kabel meegeleverd. Het grote voordeel van opname op een flashgeheugen in plaats van op tapes is dat de videofragmenten direct naar de computer verplaatst kunnen worden, zonder deze eerst te hoeven afspelen via de camera of te hoeven converteren. Daardoor is de camera zeer geschikt om video te schieten voor gebruik op websites of video-diensten zoals YouTube.

Beeldkwaliteit

Onder normale omstandigheden zien de video-opnames er prima uit. Bij het afspelen op de televisie valt wel op dat de resolutie van 640x480 pixels wat beperkt is ten opzichte van normale DV camera's. Voor gebruik op het web zal dit geen enkel probleem zijn, daar is de kwaliteit ruimschoots genoeg voor.
De beelden die wij onder water gefilmd hebben komen er prima uit. De microfoon laat vrij veel watergeruis horen, maar dat is logisch gezien het contactgeluid onder water. Het is bijzonder om te kunnen filmen onder water (al kan de camera niet al te diep) en het kan mooie beelden opleveren van een snorkeltrip of de zwemles van uw kinderen.

Bij mindere lichtomstandigheden zien we al vrij snel wat ruis ontstaan, maar over het algemeen is de lichtgevoeligheid redelijk goed voor zo'n compacte camera. Een klein minpunt is de relatieve traagheid van de autofocus, die vaak de neiging heeft wat te gaan "jagen" voordat het gefilmde object scherp in beeld komt. In de macro stand kan tot zeer dichtbij gefilmd worden, wat handig is voor bijvoorbeeld natuuropnames van insecten en dergelijke.

De camera maakt foto's met een maximale resolutie van 10 megapixels, maar doordat de beeldchip een maximale resolutie heeft van 6 megapixels, heeft het niet veel zin om de hoogste stand te gebruiken vanwege de onnodige interpolatie. De foto's zelf zijn redelijk van kwaliteit, maar niet zo goed als een losse fotocamera in de zelfde prijsklasse.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Zeer robuuste bouw
  • Waterdicht tot anderhalve meter
  • MPEG-4 formaat makkelijk te bewerken
  • Goede macro functie
  • Beperkte resolutie video (geen volledige Pal resolutie)
  • Autofocus reageert traag
De Xacti CA65 is een ideale camera voor actieve mensen die foto's en videobeelden willen maken onder alle omstandigheden. De robuustheid van de camera, gecombineerd met de waterdichtheid maakt deze camera ideaal om mee te nemen tijdens buitensport activiteiten of vakanties. De beeldkwaliteit en resolutie zijn net iets minder in vergelijking met de gemiddelde DV-camera, maar ruim voldoende voor gebruik op het web of YouTube.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Camcorders

Tags: