abonneren

Sony HDR-PJ10E

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De zomer staat weer voor de deur! Hét moment om een nieuwe camcorder voor de zomervakantie te kopen. Nu kun je voor minder dan € 200 een simpele Flip aanschaffen, maar als je jouw herinneringen écht van het scherm wilt laten spatten, dan ga je natuurlijk voor een high-end camcorder.


De Sony HDR-PJ10E is een zeer compacte camera en weegt maar 170 gram. Het eerste wat opvalt aan de camera is de projector in het lcd-scherm. Hiermee kun je direct na het filmen je beelden projecteren, op een afstand van maximaal drie meter, op bijvoorbeeld een muur, kast of boek. Deze beelden met een maximale resolutie van 640x360 zien er niet eens slecht uit, maar het is de vraag of je uiteindelijk van deze functie veel gebruik gaat maken.

De camera is uitgerust met de gebruikelijke knoppen. Het enige wat opvalt, is de ingebouwde usb-kabel, die netjes is weggewerkt in de handriem. De Sony HDR-PJ10E is niet de meest voor de hand liggende keuze als je veel camerafuncties handmatig wilt gebruiken. Er is geen instelwiel of objectiefring om bijvoorbeeld de scherpte, het diafragma of sluitertijd te regelen. De Sony-camcorder mist tevens een zoeker, flitser, accessoireschoen en videolamp.

Alle instellingen verlopen via het touchscreen, dat er goed uitziet en duidelijk te doorgronden is. Toch is het niet makkelijk om deze tijdens het filmen te gebruiken. Ten eerste moet je elke keer opnieuw het juiste menu-item opzoeken. Het instellen van functies gebeurt op een te druk instelscherm, waardoor je geen goed overzicht hebt. Daarnaast zijn er geen mogelijkheden om de sluitertijd zelf in te stellen, het diafragma op basis van F-stops in te stellen of een zebrafunctie te activeren om overbelichte gedeeltes in het beeld te arceren.

Verstandiger is het dus om deze camera zoveel mogelijk zelf alles te laten regelen. Dat gaat verrassend goed. De verbeterde groothoek zorgt ervoor dat je ook bij weinig ruimte nog veel mensen of objecten in beeld kunt plaatsen. De HDR-PJ10E neemt beelden op in verschillende resoluties, waarvan de hoogste resolutie 1920x1080 is met vijftig frames per seconden en een bitrate van 28 Mbit/s. Dat beeld staat als een huis. De kleuren zijn mooi, de steadycam werkt prima en het geluid bevat weinig ruis. Wel is het jammer dat het geluid bij een te hoog volume wordt afgekapt. Dit kun je niet veranderen, omdat je het volumeniveau niet handmatig mag afregelen.

Prettig is dat deze camcorder ook beelden kan schieten in mpeg2 met een resolutie van 720x576 en een bitrate van 9 Mbit/s. Behalve dat deze beelden er prima uitzien, zijn ze ook direct te branden op een dvd of te bewerken op een wat oudere computer. In de hoogste resolutie kun je 75 minuten filmen voordat het interne geheugen van 16 GB vol zit. De HDR-PJ10E bevat een extra geheugenslot voor een memorystick of sdhc-geheugenkaart.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • 50p en 28 Mbit/s opname
  • goede automaat
  • ingebouwde projector
  • lastig in te stellen
  • weinig hulpmiddelen en geavanceerde functies
De prijs van deze camera is in vergelijking met de overige camera’s aantrekkelijk. Heb je geen behoefte om veel handmatige instellingen te maken en ben je bereid te betalen voor een ingebouwde projector, dan is deze camera een uitstekende optie. Mocht je dit juist wel willen doen, dan moet je deze camcorder niet kiezen, want daarvoor zijn de instelfuncties te beperkt.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Camcorders

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord